Заключение

Какво направихме

Беше създадена програма за векторна графика, която покрива поставените в увода изисквания.

Въпреки че изходният код не е чак толкова лош, програмата няма за цел да бъде пример за това как е добре да се проектират и създават такива програми.

Тя беше създадена набързо. Ако изключим времето за писане на статиите целият период по създаването (включително проектирането и тестването), вероятно ще бъде по-малко от 2 седмици по 4-5 часа работа на ден.

Общо кодът, заедно с коментарите и автоматично генерирания код е 1202 реда.

Бъдещи подобрения

Основното подобрение, което може да се направи на този етап е да се отдели логиката1 от потребителския интерфейс, т.е. да се изнесе кодът от методите на класа „GUI“ в отделен клас/ове, а в тези методи само да се „извиква“ кодът. Още по-добре е да не се „извиква“, а само да се предават съобщения, че потребителят е извършил някакво действие и някакъв „регулировчик“ да решава как да продължи изпълнението на програмата по-нататък. Така беше направен моят проект по компютърна графика, преди време, и това ми позволи лесно да добавя команден ред, от който чрез команди можеха да се дублират всички действия, извършвани чрез графичния интерфейс.

По същия начин почти всички неща, които могат да се правят с графичния интерфейс под Debian или Ubuntu, могат да се направят и от командния ред, което позволява автоматизация на различни дейности (batch processing). Това е трудно постижимо, дори бих казал невъзможно под операционната система windwos.

Подобрения и бъгове ще бъдат публикувани на адрес: http://trekto.info/proekt-kompyutarna-grafika/podobreniiq-bugove

Проектиране по шаблони за дизайн

Известни са различни добри практики, чрез които да се създават приложения. Аз смятам, че за да усети наистина разработчикът какво им е добро на тези практики първо трябва да усети какво им е лошо на лошите практики. Затова, дори и да е зле проектирана нашата програма тя ще ви помогне в бъдеще (може би следващия триместър) да разберете истинската полза от шаблоните за дизайн и техниките за проектиране на софтуер.

Конкурс за изображения направени с програмата Trayangle

Обявявам конкурс за изображения създадени чрез програмата Trayangle. Участниците задължително трябва да изпратят файл с разширение „.trn“ на e-mail адрес <скрит> с тема на писмото „За конкурса Trayangle“ .
Препоръчително е да се изпрати изображението и в растерна форма (jpeg, bmp, png, gif и др.), направена чрез снимка на екрана.

Участниците спечелили първите 3 места ще разберат какъв е кодът, който позволява избирането на най-предния обект, когато се щракне върху няколко обекта лежащи един върху друг. Кодът ще им бъде изпратен по e-mail.

Краен срок за изпращане на изображение: 23:59 часа на 30 декември 2010 г. От ранните часове на 31 декември до 19:30 часа ще имате възможност да гласувате за изображенията на адрес http://trekto.info/proekt-kompyutarna-grafika/konkurs-trayangle. Резултатите ще бъдат публикувани също там в 20:00 часа на 31 декември 2010 г.

Какви са вашите проекти?

Както беше споменато в коментарите към статия 7 може да изпращате проектите си (като изпълними програми или изходен код), за да бъдат публикувани и споделени с вашите колеги.

Те ще бъдат публикувани тук, на тази стрница.

Връзки към поредицата

Също така, чрез социални мрежи или по друг начин може да разпространявате връзки към поредицата „Как да си направим проекта по компютърна графика?“ - http://trekto.info/proekt-kompyutarna-grafika за да бъде полезна тя и на други хора.

Анкета

Предполагам и за вас ще бъде интересно да попълните няколко анкети свързани с проекта (и не само) и да видим какви са резултатите от тях: анкети.

Поздрав

И накрая ви поздравявам за идващите новогодишни празници с новата си песен - Ускорение, като ви пожелавам истинско здраве, успехи и ясна и логична мисъл!

1 - Логиката, а не бизнес логиката, защото нашият проект не е бизнес ориентиран - няма да го използваме, за да правим пари от него, а за да върши полезна работа за хората. ^
 

 

Коментари

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong><font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Mark language-dependent sections with == lc == where lc (or lc-xx) is a language code, other or all.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
8 + 3 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.