Каква е връзката между EON, EVN, ЧЕЗ и НЕК? Кои са НОИ и НАП?

Извинявам се за смесването на кирилица и латиница при изписването на имената на фирмите.

Сравнете сметката си за ток

electricityЗа разлика от съкращенията:
НЕК - Националната електрическа компания,
НОИ - Национален осигурителен институт
и
НАП - Национална агенция за приходите
имената на трите електроразпределителни дружества EON, EVN, ЧЕЗ остават загадка за мен.

Вероятно ЧЕЗ идва от CZ - съкращение за Чехия.
„ЧЕЗ България“ ЕАД, заедно с още 5 други български дружества е собственост на чешката компания CEZ Group.

EVN България е част от австрийската компания EVN AG.

EON или Е.ОН България ЕАД е част от немската компания E.ON AG, доколкото в глобалната икономика една компания може да се припознае, като немска, българска, френска...

Връзката между трите компании е, че те пренасят ток в България. Всъщност електроните би трябвало да пренасят тока, но EON, EVN и ЧЕЗ управляват този пренос и съответно ни таксуват за това.

Кой обаче произвежда този ток? Това прави НЕК, собственик на чийто капитал е Български енергиен холдинг (БЕХ). БЕХ от своя страна е 100% държавно дружество. То е собственик на „Марица-изток“, АЕЦ „Козлодуй“, „Булгаргаз“ и други.

И когато искаме да разберем цената на тока става сложно, защото един я произвежда, друг я разпределя, трети я пренася. Доколкото аз успях да разбера цените на EVN за битова електрическа енергия са: дневна – 0,17819 лв./кВтч., нощна – 0,11975 лв./кВтч. Най-сигурно е да погледнете касовата бележка, когато си платите тока.

EVN се грижи за доставките на електрическа енергия в Югоизточна България, ЧЕЗ в Западна България, а EON в Североизточна България.

Преди се чудех как е възможно електропреносната мрежа на една държава да бъде частна? Как може язовири и водоснабдителни системи или пътища да бъдат не държавни, а частни?

Оказва се дори, че въздухът може да се продава или по-точно е в сила следното правило: който си плати повече може да замърсява въздуха повече. Така една бедна държава може да си продава въздуха на по-ниски цени на заводите замърсители, и по този начин да попълва държавния бюджет.

electric-bulb

С времето разбрах, че когато хората са глупави и се намират в един много ранен етап от развитието си като общество, те крадат от държавата, т.е. от другите граждани. С други думи когато хората са прости не може да има държавни предприятия, защото те ще бъдат окрадени. И тъй като не можем да си сменим хората (те затъпяват все повече) трябва да се опитаме да поставим частните фирми в конкурентна среда, защото частният монопол е много по-лош дори и от държавния.

С тези думи можем да преминем плавно към втория въпрос от заглавието:

Кои са НОИ и НАП?

Това са държавни институции.

Бих се изкушил да кажа, че това са групировки, главната цел, на които е да осигурят своето съществуване и занапред, а хората в тях са загрижени най-вече за кариерата и доходите си, но няма да го направя, защото е възможно да има и някакви изключения.

Някои от отделите на НОИ са главна дирекция „Пенсии“, главна дирекция „Финансово-счетоводна дейност“, „Социално осигуряване“ и т.н.
НОИ изплаща болничните, обезщетенията за бременност, раждане, отглеждане на малко дете и други.

За мое щастие не съм имал много контакти с НОИ, но и за малкото от тях съжалявам дълбоко. Ето пример със здравното осигуряване.

Здравните осигуровки вече не се събират от НОИ, а от НАП. На техния сайт може да откриете страницата за проверка на здравноосигурителния си статус. В статията за здравното осигуряване от предния абзац имаше връзка натам.
Съжалявам и за контактите си с НАП. За тях може да прочетете тук: Фризьор и касов апарат.

Националната агенция за приходите събира данъци, като

  • данък върху доходите;
  • патентни данъци;
  • ДДС;
  • абсолютно задължителните (дори за безработни) здравни осигуровки;
  • осигуровките за пенсия.

Не НАП, а общинските администрации обаче събират данък сгради, такса смет, както и данъците върху превозните средства.

Сега би трябвало да е по-ясно каква е връзката между EON, EVN, ЧЕЗ и НЕК. Както и какво правят (или по-точно би трябвало да правят) държавните институции НОИ и НАП, с които искрено ви пожелавам да нямате вземане-даване.

Коментари

No Comment

No Comment

Statiqta

Mnogo polezna informaciq,blagodarq.

тока

В коя друга Европейска държава се плаща за ел. преносването. В другите държави се плащат САМО ТОКА, а не и за кабели, заплати и т.н. Защо е този монопол в България???

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong><font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Mark language-dependent sections with == lc == where lc (or lc-xx) is a language code, other or all.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
5 + 14 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.