Минимална работна заплата в Европа

30 Март 2015 | Eurostat

The lowest hourly labour costs recorded in Bulgaria (€3.8) and the highest in Denmark (€40.3).
Hourly labour costs

2012

Евростат публикува данни за месечните минимални работни заплати в Европа: Minimum wage statistics. Данните са от януари 2012 година.

В България минималната заплата е най-ниска: 138 евро. Най-висока е в Люксембург - 1801 евро. Разликата е повече от 13 пъти!
След Люксембург се нареждат Ирландия с €1462, Нидерландия с €1447 и Белгия с €1444. За сравнение в САЩ минималната заплата е 971 евро, а в Турция е 363 евро.

С други думи, ако човек е чистач в университета Утрехт в Нидерландия ще получава по-голяма заплата, отколкото ако е софтуерен разработчик в България.

Много хора ще кажат: „Но в тези държави животът е по-скъп“. Със сигурност цените на електроенергията, бензина, газта, водата, телекомуникациите и достъпът до Интернет не са 13 пъти по-високи. Можем да добавим и транспорта, който зависи от горивото. Не вярвам и храната да е толкова по-скъпа.

Ето графика с останалите:

Минимална работна заплата

Друго интересно нещо е разликата в проценти между минималната и средната работна заплата (данни от 2010 г.). В Турция например минималната работна заплата е 50% от средната.

Този показател може да ни даде представа за икономическото и следователно социално неравенство между хората в тези страни. Колкото по-голяма част от средната заплата е минималната, толкова по-малка е разликата в заплатите на хората.

Излиза, че в Турция хората са „по-равни“ от останалите държави на графиката. Най-неравни са хората в САЩ с малко над 32%. Това е някак си очаквано след като познаваме философиите на двете държави.
Ние клоним повече към САЩ с 35,8%, а в Люксембург и Нидерландия социалното разслоение е по-малко. Пропорциите на заплатите там са съответно: 45,9% и 44,6%.

Ето и останалите данни:

минимална към средна заплата

Коментари

Да се смееш ли, да плачеш

Да се смееш ли, да плачеш ли... при тези данни.

Минимална работна заплата в Европа

Да вземеш и да запалиш всички български политици на клади!

Как да изнасяме легално работна ръка в Европа? Какви са ползите?

Свободното движение в рамките на Общността е право, гарантирано на трудово активните лица с Договора за създаване на Европейската общност. За свободното движение на работната сила са установени правила, с които се предотвратява едновременното прилагане на осигурителните законодателства на повече от една държава-членка спрямо трудово активните лица, които се движат в рамките на общността. http://kantora.eu/news_44.html

Заплата и живот в България

Изводът - учете чужди езици и емигрирайте - постоянно. Не губете 25 год. от живота си като мен. Тук нещата НИКОГА няма да се оправят, а живота е само един. Изборът е ваш.

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong><font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Mark language-dependent sections with == lc == where lc (or lc-xx) is a language code, other or all.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
2 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.