Против задължителното здравно осигуряване

За съжаление в днешно време лекарите са повече бизнесмени отколкото лекари. Това се дължи на световната икономика, част от която сме и ние. Пациентите обаче са повече пациенти от всякога - все по-често търсят лекарска помощ, за все по-голям спектър от заболявания и на все по-малка възраст.

Здравето на човек зависи изцяло от него. За разлика от други неща то не може да бъде поверено в ръцете на чужди хора. За него ежедневно трябва да се полагат грижи и да се води здравословен начин на живот.
Гордея се, че не съм от болшинството пациенти - боледувам рядко и за последните 5 години съм ходил само веднъж на лекар. За сметка на това всеки месец здравната каса получава пари за мен и то против волята ми. Докато бях учащ се, държавата плащаше здравните ми осигуровки. Сега съм задължен да ги плащам аз.

Да задължаваш някого да плаща каквото и да било в среда на пазарна икономика е абсурдно. При сегашната система хората се конкурират помежду си за работно място, защото работните места са ограничени. Остават хора, които няма какво да работят, въпреки че желаят да го правят. Да се събират пари от тях е престъпление! Много от тези хора не внасят здравни осигуровки и стават длъжници на държавата или иначе казано престъпници, без въобще да го осъзнават. За да проверите дали не сте сред тях ползвайте този адрес.
Надявам се от НАП да не го променят /връзката уж е сигурна, но сертификатът им не е валиден (поне в момента), така че ще трябва да добавите изключение/.

Идеята на здравното осигуряване е както при застраховането - здравите плащат лечението на болните. Но застраховането е в частната сфера и не е задължително.
Аз обаче не желая да плащам лечението на хора, които живеят нездравословен живот, пушат и се тровят с алкохол, тъпчат се с чипс и шоколади, пият кола, и преяждат с пържено, пици, дюнери, карат пияни или все едно са на автомобилно състезание.

НЕ ЖЕЛАЯ!

Тези неща са много далеч от моя начин на живот и философия и не ги толерирам. Всеки сам избира какъв да бъде животът му, но не трябва да пречи на другите. Гореизброените хора ми пречат, защото съм задължен да плащам лечението им на вредите, които сами, умишлено са си нанесли.
Също така не желая да се сключват договори (законни и незаконни) с фармацевтични компании, на които единствената цел е да спечелят повече пари, а не да предложат качествени и безвредни лекарства.

При тоталитарния режим преди 1989, може да е било нормално задължителното здравно осигуряване. В днешно време не е.
При капитализма всички услуги, които се заплащат трябва да могат да бъдат поставени в среда на конкуренция, която да регулира качеството и цените им. Монополизмът е незаконен, защото монополистът би имал власт да управлява сферата в която се намира, което е равносилно на диктатура. Точно това се получава със здравната каса - хората работещи в нея решават как да се похарчат парите събрани от здравни осигуровки. Всички ние знаем колко са корумпирани българските държавни служители и че нямат морал. Ето защо кражбите на парите за здравеопазване са често явление.

Вместо да давам пари на здравната каса предпочитам да си ги събирам и ако евентуално се наложи, да ида при добър лекар и да му платя с тези пари. Ако се случи злополука, предпочитам да изтегля заем, дори да трябва да го изплащам цял живот, но не и да плащам всеки месец без да ми се е случило нищо.

В момента аз реално съм напълно ощетен от здравната система, защото дори да се наложи да получа медицинска помощ не бих се доверил на средно статистически, български лекар. Вече няколко познати са мъртви заради лекарски грешки и неадекватно лечение. Предпочитам най-доброто лечение дори и да е скъпо - нещо което здравната каса не може да ми предостави. Много добри лекари не работят със здравната каса, поради различни причини, една от които е ниското заплащане на техния труд.

Ако и вие сте като мен прочетете и подпишете петицията
Против задължителното здравно осигуряване

Страницата във фейсбук

Освен всичко друго, България ограбва гражданите си живеещи в чужбина, като ги задължава да плащат здравни осигуровки със задна дата, въпреки че през този период те са се осигурявали в държавата, в която живеят. Много хора са завели дела срещу българската държава.

Ето още две петиции:
Гражданска петиция срещу липсата на право на избор за здравно осигуряване
Петиция против промените в закона за здравното осигуряване

 

НЯКОИ КОМЕНТАРИ ПО ТЕМАТА В ИНТЕРНЕТ

В Софийския районен съд е заведено първото дело срещу задължителните здравни осигуровки за българите в чужбина. Подготвят се още два иска и всеки от тях ще е за конкретен случай, съобщиха от Съюза на българите по света "Бъдеще". Това е базирана в Париж гражданска организация, която координира протестите на българи, засегнати от Закона за здравното осигуряване...

Емигранти заведоха дела срещу здравните вноски

 

...Никоя партия няма да се захване да смени здравния и осигурителен модел и да направи така, че всеки да осигурява себе си. Защото тогава в държавни институции няма да влезе и един лев и няма да има откъде да се краде, нито къде да се назначават "наши" хора...

...Интересни са ми доста неща - как тия негодници се осмеляват да нарушават куп правни принципи, Конституцията и т.н. Но това е и сламка за нас - и да се съдерат не могат да ни осъдят тия отперки - напротив - ний тях можем - как така ще ни искат кинти от началото на 2000 г, като законът е от есента и - никой закон няма действие със задна дата, ама тия си мислят че могат да ни яхат както си щат, ПРЕДЛАГАМ ДА НЕ ИМ СЕ ДАВАМЕ !!!!!!!!!!!
А какво получаваме в замяна - болници, потънали в дългове, често нямат мангизи даже за консумативи, всяка вечер гледаме по телевизията как родители се молят като просяци за да съберат кинти и да пратят болните си деца на лечение в чужбина - не че нашите доктори са кьопави, ама нямат нужното оборудване - а всеки месец даваме милиони и милиони, тия кинти отиват крадците от НЗОК да си правят златни офиси и да си купуват мерцедеси...

Задължително здравно осигуряване

 

...Така, че не ни пробутвайте задължително здравно осигуряване СРЕЩУ незадължително или полвинчато лечение !!! В среда на пазарна икономика ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО здравноосигуряване без АДЕКВАТНО ЛЕЧЕНИЕ е ГРАБЕЖ !!!
Или простичко казано за какво ми е да съм здравно осигурен срещу настинка (защото здравната ми осигуровка покрива само 'настинка' :mrgreen:  ?? За всичко друго плащам от собствения си джоб (пример: за екип, за конци, за лекарства, за легло -щото в момента са изчерпани; има места за след 6 месеца, но не било сигурно...) тъй като здравната каса не го поемала ???!!!...

...Майка ми е пенсионер, работи - правейки банички, същевременно е управител на дружество. Един път държавата я осиурява, втори път работодателя й в баничарницата, и трети път аз (тоест като управител на фирма). Обаче, когато отиде на лекар той си и иска таксата... Е !?! :shock:
Сега докато пиша настоящето, по телевизора ми дуднат за второ задължително здравно осигуряване в частни фондове... !? :shock:
Аз лично не съм стъпвал в лекарски кабинет от 7 години, та си мисля, че част от сумата за осигуровки, която не е процент за републикански или тем подобни натрупвания, си е моя. :roll:...

...Не бива здравното осигуряване да е задължително, защото нека да мислим като администраторите в здравната каса с икономически понятия а не със 'сърцето' си.
Здравето какво е ? В условията на пазарна икономика здравето е капитал, всеки един от нас инвестира в своето здраве. Да си здрав не е само пожелание, то е плод на познания и много труд, на определено поведение. Тоест веднъж ние сме платили цената за нашето здраве.
...
И днес дори, колкото и беден да е българският народ пак намира сили да се събират суми за операции на деца с вроден порок на сърцето, за трансплантации и за какво ли още не, В ЧУЖБИНА !!! Пак си плащаме сами !!! В условията на пазарна икономика задължителното здравно осигуряване е абсурд !!! ДОБРОВОЛНО jiji - ДА !!!...

...В същото време разни черни тарикатски душици си поддържат здравето в добро състояние като висят в болниците за най-малкото (например - не ходил по голяма нужда 3ти ден, пръднал с малко по-особена миризма, хлъцнал)... Сещаш ли се кой плаща за тях???
Иначе може много лесно да се подобри ситуацията. Здравни електронни карти с "кредити" (условни единици). Отиваш на преглед - взимат ти Х УЕ. Операция - У УЕ. Като можеш да си ги позволиш - ходи всеки ден на лекар.
В същото време някой, който не ползва, може лесно да преотстъпи своите УЕ на близък човек в нужда...

Задължително Здравно Осигуряване, при НеЛечение = ГРАБЕЖ

 

...Как набързо решиха да въведат задължително здравно осигуряване!  Три години назад - а имаш пропусната вноска, а солидна глобичка! И аз разбира се, като един пълен бльон, разбирам това чак днес!

  Въпросът тук е - кой може да ме задължи да се осигурявам? И защо? Аз може да не искам да се осигурявам, а да си заделям примерно 16-те лева на месец и ако някой ден се разболея, да отида на специалист, да му платя 30 лева за прегледа, да си получа точната диагноза, а не да дам 15 лв на някое Джи Пи, което после да ме прати на специалист. В болниците ще ми искат в пъти повече, но и аз ще съм спестила в пъти повече!

Задължително здравно осигуряване - Рекет даден - рекет приет

Още една статия за здравната ни система.

Коментари

Напълно подкрепям!

Напълно подкрепям написаното!

Това да се вземат насила пари от хората, скрити под маската на здравно осигуряване е поредната глупост на правителството да запуши дупките в бюджета. Тъй като не можаха да извият ръцете на пенсионерите и съдиите сега са решили да вземат тези пари от малкото млади работещи хора в България.

Това е нечувано!!!

Аз съм представител на едно средностатистическо семейство, в което бащата работи на държавна работа (т.е. няма от къде да дойдат пари под масата), майката е безработна, а двете деца са учащи. Сега децата сме учащи - добре, държавата ни осигурява, а утре? Утре когато се изучим и станем поредните безработни, кой ще плаща осигуровките ни?

Да не говорим, че понеже здравната реформа е "страхотно" измислена, аз, като пълнолетен гражданин се водя отделно домакинство, и  баща ми не може да ме осигурява, та трябва да го правя сам...

Сами се сещате, колко бях изненадан, когато се оказа че за 3-те месеца между завършването на училище и приемането ми в университета се водя неосигурен...

Питам:
Кой мухъл измисля тези закони?
Кой ще плати осигуровките на "социално слабите" роми и мутри, които се водят безработни (а работят на черно), и нямат как да им запорират заплатите от НАП...

Задължителните осигуровки са противоконституционни

В приетата конституция през 1991г. -  чл. 51(1), чл.52(1) и чл.60(1), здравните и пенсионни осигуровки са определени като право на свободен избор, а не като задължение на гражданите, каквито например са данъците и таксите.

КОНСТИТУЦИЯ на Република България 

Чл. 51.
(1) Гражданите имат право на обществено осигуряване и социално подпомагане.

Чл. 52.
(1) Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон.

Чл. 60.
(1) Гражданите са длъжни да плащат данъци и такси, установени със закон, съобразно техните доходи и имущество.

 

Държавата не може да ни съди...

Това би трябвало да означава, че всеки български гражданин може да осъди държавата за това, че го принуждава да плаща осигуровки.

Или по-скоро, че държавата НЕ може да осъди гражданин за това, че не е внасял осигуровки!

Dr Doolittle

Хайде стига спекулации...

В Конституцията е записано: Чл. 52. (1) Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон.

Когато беше приета през 1991 г комунистите си оставиха вратичка с думата безплатно за да спекулират и жонглират с разни тъпи социалистически формулировки и да баламосват народоднаселението. Няма такъв закон който да урежда ‘безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон . Така, че това е само възможност дадена от Конституцията, но неосъществена и  няма и да бъде осъществена защото на света няма нищо безплатно, винаги някой плаща...

Безплатно обслужване няма

Никой не е казал, че иска безплатно медицинско обслужване. Това е невъзможно! Без значение дали парите се вземат директно чрез данъци, чрез осигуровки, от заплата или се плащат на ръка - винаги се плащат.

Въпросът е да не е задължително общественото здравно осигуряване.

Съгласен съм

Благодаря за един интересен блог

…да се отказва лечение на пушачите…

Мнозинството от британскитете лекари подкрепят мярката да се отказва лечение на пушачите и хората с наднормено тегло.

Някои лекари вярват, че нездравословното поведение може да направи процедурите по-малко ефективни, и поради това системата не е длъжна да им предоставя оскъдните си ресурси.

Новината в агенция Фокус: Британските лекари подкрепят…

Тъй като в България лекарите са толкова лошо платени…

Берлин. Тъй като в България лекарите са толкова лошо платени, и условията в болниците и кабинетите са непоносими, много от тях се преселват в Германия, съобщава германското „Дойчландрадио”

Цялата новина: Лекарите бягат

здравното осигуряване

Напълно подкрепям мнението ,че здравното осигуряване трябва да бъде избор на всеки гражданин, а не задължително . Трябва всеки да има здравно осигурителна спестовна карта като сметката да е депозитна в избрана от осигуряващото се лице банка ,като по този начин банката ще оперира с тези пари и ще заплаща определена лихва за депозита. Всеки ще има право да използва тези пари за лечение на себе си или свои близки познати по усмотрение защото тези пари са лични ,а няма да бъдат на здравната каса с нейните пътечки за лечение, което води до не лечение на ниво или отваря пътя към смъртта. Защо трябва да ме задължават да плащам здравни и социални осигуровки като в момента със съпругата сме безработни и поради 49 г. и 55г. възраст е трудно и дори невъзможно да си намерим някаква работа въпреки, че сме със средно специално образование и със трудност преживяваме. Обърнахме се към социални грижи подадохме и ни заявиха че не е сигурно дали ще ни отпуснат помощ ,а тя ще бъде в размер на 85.00 лв./осемдесет лева/ за двамата за храна и издръжка .Ето в такава държава живеем . Ние не щем такава помощ , а искаме в тази конкуренция за оскъдните работни места да се помисли и за хората в подобно на нашето битие . Такива като нас са обречени и от бизнеса и от държавата на геноцид , да умират от глад без да ги итересува защото сме на неподходяща възраст независимо ,че сме здрави и годни за работа не по зле от 30-40 год. Ами пенсиониране на 65 г. какво е какво ще работят хората от 45 - 65 години ,как ще имат необходимите доходи дори за физическото си отцеляване .Тези закони и тази държава работят за тези които крадат чрез схеми ,а съдебната система уж работи , а ма не . Справка Европейската комисия и нейните доклади. Това е ако отцелеем и зази зима ще пеем от радост ,ако ли не ще се отървем по добре мъртви отколкото под икономическо иго без перекспективи да се оправим. И все пак Весели празници макар и гладни.

От семейство Денчеви от Варна.

задължително здравно осигуряване на пенсионер

А какво ще кажете за другия рекет - ако пенсионер работи да си плаща задължително здравни осигуровки - минимум 33,60на месец. Това пък е пълен абсурд. Да не би като плащат повече ЗО да получават повече здравни услуги или внимание - не просто парите отиват в общия кюп и пак се ползват от .... няма да казвам кои.

задължителното здравно осигуряване

"Аз обаче не желая да плащам лечението на хора, които живеят нездравословен живот, пушат и се тровят с алкохол, тъпчат се с чипс и шоколади, пият кола, и преяждат с пържено, пици, дюнери, карат пияни или все едно са на автомобилно състезание."
- Не всички болни са живели нездравословен живот. Не всички, които се разболеят сами са виновни за това. Също и катастрофиралите. Един е карал пиян, но са пострадали и невинни. Никой не е застрахован. А когато ти се случи може и да нямаш възможност да си платиш. Затова здравното осигуряване трябва да е задължително. Може обаче да е организирано далеч по-добре отколкото е в момента. Например, ти ако не искаш държавно осигуряване, да се осигуряваш частно. Мисля, че в Германия е така.
Безработните трябва да се осигуряват от държавата. Не може от 0 доход на месец да искаш да му вземеш пари за осигуровки.

Нека Ви обясня още веднъж

Не всички болни са живели нездравословен живот.

Не всички, но повечето са!

А когато ти се случи може и да нямаш възможност да си платиш.

Тогава ще изтегля заем.
Всъщност и да съм здравно осигурен пак трябва да тегля заем :) Схващате ли?
Здравните осигуровки покриват много малка група медицински интервенции.
Защо според вас постоянно има кампании за набиране на средства за животоспасяващи операции?

Друг вариант е човек да си събира парите за здравни осигуровки и когато му се наложи, да плати с тях на добър лекар. Много от тези добри лекари не работят със здравната каса!
Лично аз съм се нагледал на некадърни лекари и никога не бих тръгнал по клиничните пътеки.

Сега парите на здравите хора отиват някъде, но хората не знаят къде. Предполагам, че се досещате какво се случва с голяма част от тези средства.

Вашата логика граничи с това да вкарваме хората всяка година в затвор за 1 месец, защото е възможно някога да извършат престъпление и тогава оставащите им години живот, може да се окажат малко за да излежат цялата си присъда. Затова нека си излежават всяка година по малко, в случай, че някога извършат престъпление.

Още веднъж да Ви напомня, че е противоконституционно да задължаваш гражданин да сключва договор със здравната каса, което представлява внасянето на здравни осигуровки.

По-скоро начинът е да убедите хората, че е добре за тях да се включат в едно доброволно осигуряване. Да им обясните какви са предимствата и какво би станало ако се разболеят, а не са осигурени. И тогава те да решат.

За съжаление българинът си остава с робско съзнание. Той винаги иска да го задължават и да го управляват.

Незадължителното, избирателното здравно осигуряване е нещо съвсем, съвсем различно. Там участваш доброволно и доброволно помагаш на хора, които имат нужда в момента, а те пък ти помагат, когато ти имаш нужда. Това е идеята на общото осигуряване, на комуната (доброволна общност на хора) и аз много добре разбирам тази идея.
Но това не трябва да е задължително.

Да те питам можеш ли

Да караш без да ядеш, без да пиеш и без да дишаш?

Така някои неща от доброволни се превръщат в задължителни.

В момента капитализмът е като в джунглата.

Кой ми говори за прогрес?

Ех, ако имаха възможност да ни контролират въздуха...

Между другото, разликата между социализмът и капитализмът е следното;
При капитализма тиражът на вестника е неизвестен и обикновено над търсенето, при социализма- колкото търсенето.

Задължително здравно осигуряване на безработни - грабеж

Българи, трябва да действаме по-смело! Вече са образували дело в Комисията по дискриминация по моя жалба. Комисията по правата на човека в НС с председател г-н Йордан Бакалов, един от малцината истински, достойни и почтени представители на народа е напълно на наша страна, но за съжаление другите институции, отговорни за казуса си прехвърлят топката и изказват нагли, нелепи и цинични становища!

пплащане на здравни , ако си безработен или не си ползвал

Здравейте, хареса ми коментарът за измисления грабеж на безработни българи или хора, които не са ползвали здравни услуги или не желаят да плащат. Моля ви не пишете анонимно. Предлагам да се обединим и да осъдим този мафиотски закон, създаден от пладнешки крадци. Не желая да съм анонимна.Който е съгласен с мен, мпля да ми се обади на те.0879 51 05 51

Напълно съм съгласна с

Напълно съм съгласна с горните мнения.Искам да се свържа с хората, които са завели дело за дискриминация във връзка със задължителното ,,здравно осигуряване,, и да се присъединя към тях,. Оставям телефон за връзка 0879 510551

Задължителните здравни осигуровки

Това е нелепо да се вземат здр осигуровки от трайно безработни.

Здравни Осигуровки

Здравейте искам да попитам за тея здравни осигуровки. Имах да плащам еди Акт но го бях забравил и от општината са ме дали на съдия испалнител той пак се ровил във нап а не съм плащал ваопще осигуровки тай като съм безработен и несъм ползвал услуги към болници като ми се наложи ходя на часно и си плащам. и сега тоя съдия испалнител иска да му платя акта заедно със осигуровките назд които не съм плащал за години. във моя случей може ли само акта да си платя без осигуровките

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong><font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Mark language-dependent sections with == lc == where lc (or lc-xx) is a language code, other or all.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
3 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.