Тълкуване на ACTA (АКТА)

Ако родителите Ви са бедни, животът им може да се окаже в опасност. Това не е шега!

Може би си мислите, че ACTA ще спре гледането на филми и слушането на платена музика, без да е платено за тях?

Това до голяма степен е добре, защото ще накара творците да разпространяват произведенията си безплатно. Ако никой не сподели произведението на един творец, този творец е „мъртъв“.
От друга страна хората ще започнат да ползват свободен и безплатен софтуер като Linux, който в много от случаите е по-качествен от платения.

Проблемите с ACTA са съвсем други и стигат много по-далеч.
В следващото тълкуване на това тайно споразумение ще Ви запозная с тях.

цитат от ACTA:

…като отчитат също така, че разпространението на фалшифицирани и пиратски стоки, както и на услуги, с които се разпространява материал с нарушени авторски права, вреди … причинява значителни финансови загуби …
 

Това означава, че Skype, торент технологията или електронната Ви поща стават незаконни и ще бъдете нарушител ако ги използвате, защото те са услуги, чрез които могат да се разпространяват файлове и следователно материали с нарушени авторски права!

цитат от ACTA:

…разпоредят материалите и инструментите, преобладаващо използвани
за производството или създаването на стоките в нарушение, да бъдат унищожени или изведени извън търговските канали, без неоснователно отлагане и без каквато и да било компенсация

Тези инструменти могат да бъдат вашият компютър, твърд диск или компакт дисковете, на които заедно с mp3-ки съхранявате личните си снимки, видео клипове и спомени от вашия живот.

цитат от ACTA:

…всяка страна следва да предвиди възможността…
да разпоредят нарушителят или предполагаемият нарушител да предостави… информацията… намираща се в притежанието или под контрола на нарушителя или предполагаемия нарушител. Тя може да включва информация относно всяко лице, замесено в който и да е аспект на нарушението или предполагаемото нарушение и относно средствата за производство или каналите за разпространение на създадените в нарушение или в предполагаемо нарушение стоки или услуги, включително идентифицирането на трети лица, за които се твърди, че са замесени в производството и разпространението на такива стоки или услуги, и относно техните канали за разпространение.

Ако аз утре Ви набедя, че слушате музика, за която не сте платили, Вие ставате предполагаем нарушител и властите могат да конфискуват компютъра Ви, за да проверят дали на него няма информация за предполагаемо нарушение или нямате връзки с други предполагаеми нарушители.

Звучи Ви като филм, нали?

цитат от ACTA:

Член 12: Временни мерки…
   б)    за запазване на съответните доказателства относно предполагаемото нарушение.   …

всяка от страните предоставя на своите съдебни органи правомощия да действат незабавно в случаите на искания за налагане на временни мерки и да вземат решения без неоснователно забавяне.

Могат да Ви вземат компютъра, защото на него може да има доказателства, за предполагаемо нарушение.

цитат от ACTA:

…да разпоредят изземване или друг вид задържане на съмнителните стоки, както и на материалите и инструментите от значение за извършването на нарушение…

…заявителя … да предостави всички … налични доказателства, с цел да получат достатъчно уверения, че правото на заявителя е нарушено или че подобно нарушение непосредствено предстои… Подобно обезпечение… не следва излишно да препятстват… въвеждане на такива временни мерки.

С други думи: могат да Ви наложат временни мерки, без компанията собственик на дадена песен, да е предоставила доказателства, че Вие я слушате или че предстои да я слушате.
Ако аз Ви изпратя един zip архив с име snimki.zip, но вътре съм сложил mp3-ка и подам анонимен сигнал, че предстои да извършите нарушение, властите могат да Ви вземат компютъра без дори да сте отворили zip архива и да сте чули песента, защото се предполага, че ще извършите нарушение.

Звучи Ви като филм, нали?

цитат от ACTA:

…компетентни органи да имат правомощието да разпоредят изземване на стоки с предполагаемо фалшифицирана търговска марка или на стоки, чието авторско право е било обект на пиратство, свързаните с това материали и средства, използвани при извършването на предполагаемото деяние, документални доказателства, свързани с предполагаемото деяние…

…доставчик на онлайн услуги да предостави незабавно на носителя на правата информация, достатъчна за идентифициране на абонат, чийто достъп се предполага, че е бил използван за извършването на нарушение

Като доставчик на онлайн услуги може да се разглежда както доставчикът Ви на достъп до Интернет (защото, например предоставя услугата маршрутизация), така и всеки един сайт, като Фейсбук, сайтът на който е електронната Ви поща, сървърът, на който се намира вашият сайт и т.н.

С други думи: ДО ТУК с правото на неприкосновеност на личния живот.
Звучи Ви като филм, нали?

цитат от ACTA:

Всяка от страните… разпореждат унищожаването на стоки вследствие установяване … че стоките са в нарушение. … тези стоки се извеждат извън
търговските канали, така че да се предотврати нанасянето на щети на носителя на правата.

Ако баба Ви пие хапчета аналози на скъпите оригинали, които така или иначе не може да си купи, нейното здраве ще бъде поставено на риск, за да се предотврати нанасянето на щети на носителя на правата.

Може ли някой здравомислещ човек да ми обясни какви щети ще се нанесат на носителя на права, ако някой произведе евтин заместител, на измисленото от него лекарство, за да спаси човешки животи?

Обзалагам се, че на много от Вас бабите и дядовците Ви или родителите Ви пият такива хапчета - заместители. А какво да кажем за болните от СПИН, на които животът им зависи от тези лекарства? В страните от „третия свят“ те едвам намират какво да ядат, още по-малко да плащат нереално високи цени, на фармацевтичната мафия, за лекарства, които са патентовани.

цитат от ACTA:

Всяка от страните се ангажира да предоставя, при поискване и при взаимно договорени условия, помощ за изграждането на капацитет и техническа помощ…
Изграждането на капацитет и техническата помощ могат да обхващат области като:…
разработване и прилагане на вътрешно законодателство във връзка с прилагането на правата върху интелектуалната собственост;

Политиците, които казват, че няма да се правят законови промени вероятно Ви мамят. Без такива промени споразумението няма да може да изпълнява целите си.

цитат от ACTA:

Консултациите, включително и конкретните позиции, заемани от страните участнички в консултациите, остават поверителни

Звучи Ви като филм, нали?
ACTA ще го направи реалност!

Технологиите за обмен на информация (включително глас, видео и файлове) са резултат от развитието на човечеството и сами по себе си не представляват заплаха за хората, нито пък за авторските права на някой.
Въпросът е в това как се използват тези технологии.
Ножът не е забранен, въпреки че с него може да се убива.
Аналогията е очевидна!

Песните, които сваляте не се намират на торент тракера, а в компютрите на други хора като вас. Торент тракерът е просто указател, бележник, в който хората записват какви файлове имат на личните си компютри.

Чрез торент системата се разпространява свободен и безплатен софтуер, като операционната система GNU/Linux, която се използва и в този сайт. ACTA ще попречи на това.
Ето становището на Движението за свободен софтуер относно ACTA.

Елвис Пресли е ЖИВ, защото аз и вие слушаме музиката му!
Ние по никакъв начин не нарушаваме правата му!

Да живее Елвис Пресли!

 

Присъединете се към операция Черен март:

През месец март не купувайте никакви списания или вестници. Не теглете никаква музика чрез Интернет. Не гледайте никакви филми в кината. Не купувайте никакви DVD-та, видеоигри или книги. Изчакайте до април.

Материали из Интернет

ACTA на български език или в pdf вариант
Протест срещу приемането на ACTA в България
Протест срещу ACTA в България
Wikipedia - ACTA
Уикипедия - Търговско споразумение за борба с фалшифицирането
Петиция срещу ACTA - подписана от близо 2 милиона души (по време на създаване на тази статия)
Още една петиция против цензурата в Европа подписана от много българи
Снимки от протести в Европа (включително полските депутати носещи маски)
Становище на Българската асоциация на софтуерните компании
Становище на zamunda.net
ACTA и Под игото през 2018 г.

видео обясняващо acta

acta youtube

полски политици срещу акта

Коментари

Тоталитаризмът преди '89-та или ACTA?

Какво се оказва - за обикновените хора със средни доходи, преди '89-та е било по-лесно да слушат Бийтълс, отколкото ще бъде догодина.

Май хората са били по-свободни при тоталитаризма, по времето на Тодор Живков, отколкото ще бъдат сега ако се ратифицира ACTA.

Помислете за това. Май сега пак има диктатура, но е така замаскирана, че хората си мислят, че са свободни.

Свободни са богатите. Парите дават свободата в нашето общество.
В такова общество ли искате да живеете?

Отвсякъде ви втълпяват, че парите не са най-важното. Но реалността е друга.
Парите са най-важното! Те дават свободата в нашето общество!

А свободата е най-важното за човешкото същество.

Какъв е лиценза?

Thanks, Wikipedia.
All Rights Reserved. Всички права запазени. Забранено е копирането, на която и да е част от този сайт.

Това шега ли е?

Какво точно имаш в предвид?

Какво точно имаш в предвид?

Чувал/а си за роботите, които обикалят сайтове и крадат съдържание, след което го публикуват на техните страници. Т.е. твърдят, че те са автори на открадната статия. Понякога търсещите машини като Google класират техния сайт на по-предно място в резултатите от търсенето и оригиналният сайт и авторът на материала биват забравени.

Това се е случвало с някои от статиите тук.

Съдържанието на този сайт е достъпно за всеки с връзка към Интернет и не е нужно някой да го краде и да публикува негово копие на своя сайт. Достатъчно е да постави връзка към, примерно, тази статия и хората ще могат да я прочетат.

Ако пък някой иска да цитира част от статията, може да го направи, но задължително трябва да посочи кой е авторът и да сложи връзка към оригиналната статия.

Не звучи никак добре, особено под такава статия

Обясни си философията ! Тъй звучи, че искаш по-голяма защита от съществуващите закони, че даже и ако ACTA се приеме.

Предполагам, че има плъгини с които да публикуваш връзки (автоматично) от по-големите соц. мрежи (вкл. български). Те често се посещават от официални роботи (ползва се и датата на публикацията) и авторството се доказва лесно.

Би ли ми пратил няколко примера, ако не искаш да ги публикуваш?

Преди години и аз съм чувал за такива случаи, но напоследък не съм.

Между другото, защото не благодариш и на Друпал?

Пламен

Може би не ти звучи добре, защото…

Не звучи никак добре, особено под такава статия

Обясни си философията ! Тъй звучи, че искаш по-голяма защита от съществуващите закони, че даже и ако ACTA се приеме.

Може би не ти звучи добре, защото си предубеден или просто желаеш да се заяждаш.

Философията е следната:

Съдържанието на този сайт е публично достъпно в Интернет. Няма нужда то да бъде копирано и публикувано на други сайтове.
Ако ти желаеш да отпечаташ тази статия и да я покажеш на баба си, която не може да гледа в монитора - то аз нямам нищо против. Във всички останали случаи предпочитам хората да я четат от този сайт.

Ти имаш ли някакъв довод против това? Чувстваш ли се ощетен по някакъв начин, пречи ли ти това? Ще ми е много интересно да го чуя.

Ето един пример за откраднато съдържание: divedi.blogspot.com/2010_09_01_archive.html
Там е статията ми за здравното осигуряване, а предполагам и статиите на доста други хора.
Всъщност това беше причината да поставя надписа долу, който разискваме.

Смятам, че този сайт е пример за споделяне на знания. В него както виждаш няма нито една реклама и той не носи никакви приходи на автора си.

На Drupal вече съм благодарил, като програмист, но не смятам, че ти трябва да ми държиш сметка за това.

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong><font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Mark language-dependent sections with == lc == where lc (or lc-xx) is a language code, other or all.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
5 + 9 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.