Отдалечено рестартиране на PC чрез GSM

Представената схема е предназначена за отдалечено, хардуерно рестартиране на сървър, но може да се използва и за други цели.

Софтуерно рестартиране е примерно, когато се ползва командата shutdown под Linux. Повечето компютри и операционни системи се изключват софтуерно и когато се натисне копчето за стартиране. Ако обаче то се задържи по-дълго (около 5 секунди) спирането става хардуерно т.е. директно се спира токът все едно сте дръпнали щепсела от контакта.

Понякога се налага хардуерно да се рестартира сървър отдалечен на стотици километри (дистанционно рестартиране). Един от най-лесните и евтини начини за това е да се използва GSM мрежата. При позвъняване от определен номер GSM апаратът „натиска“ копчето за включване на компютъра. Когато затворите, телефонът „пуска“ копчето. По този начин ако позвъните и веднага затворите, компютърът ще се изключи софтуерно. Ако е прекалено „забил“ и не успее, звъните пак, но този път изчаквате 5 секунди, за да го изключите хардуерно. Ако след това отново позвъните и веднага затворите, компютърът ще се включи.

Не забравяйте да настроите GSM-а да звъни само, когато го наберете Вие. Дори никой да не знае номера му, мобилните оператори обичат да пращат spam и могат да ви изненадат много неприятно.

Също не забравяйте да включите зарядното на GSM-a, батерията му рано или късно ще свърши.

Какво е нужно:
GSM телефон - 10-15 лв. Такива има тук;
Реле на 3V, примерно NT73-2C;
NPN транзистор, примерно BD 139;
Маломощен диод на Шотки (Schottky), на моя пише N58;
Диод 1N4007, за предпазване от релето. Свързва се успоредно на него;
Електролитен кондензатор 4.7µF, над 10V;
Резистор 1kΩ;
Батерия 9V;

Всичко това заедно с достатъчно двужилен кабел струва по-малко от 20 лв.

По принцип може да се използва режимът „вибрация“ на телефона, но в моя случай тя беше с прекъсване, което не върши работа. Затова се ползва сигналът за сирената (мелодията при звънене), който обаче е с пулсиращо напрежение затова е нужен диодът - да го изправи. Той трябва да е Шотки, защото при обикновен диод има опасност да се получи твърде ниското изправено напрежение, недостатъчно за отпушване на транзистора. Кондензаторът действа като буфер - зарежда се и поддържа транзистора и релето включени, независимо от такта и динамиката на мелодията.

Добре е успоредно на релето да се сложи диод (примерно 1N4007), за да предпазва транзистора от пренапрежение, което може да възникне при изключването на релето.

Милен Маринов (milmar) ми помогна за обяснението по-горе и следващата принципна схема:

Схема отдалечено рестартиране

За да я направите са ви нужни умения да запоявате. Не е трудно, но ако не сте го правили тук има някаква тема "Как да запояваме?" и още една.

Следва моята реализация.

На мястото на сирената запояваме 2 жички, като внимаваме топлината от поялника да не изгори съседните елементи. Изолираме оголените проводници.

GSM сирена изводи

Извеждаме жичките, като за удобство можем да им поставим щипки тип "голям гущер":

GSM с изводи за сирена

Продължаваме с направата на схемата. Релето:

Реле

Ето неговата схема:

Схема на реле

Към левите крайни крачета (кръгчетата) се свързва управляващата верига. Средното краче е единия край на веригата, която ще се управлява. Десните - другия, като това са двете положения: включено - изключено.

Платка отдалечено рестартиране

Платка отдалечено рестартиране

Моята платка изглежда грозно. Ако ви се занимава я направете по-изчистена. Към корпуса на транзистора има запоени 2 жички, които уж служат за неговото охлаждане. Те не са нужни, може да ги пропуснете. Обозначението върху диода (чертичката) трябва да е към резистора. Цялото устройство изглежда така:

Отдалечено рестартиране GSM

Трябва да отворите компютъра и да намерите двете жички, които са свързани към копчето за включване. Без да ги махате от него запоете или завържете други две към тях, като изолирате оголените места, за да няма неочаквани рестартирания:

Копче за рестарт на PC

Устройството инсталирано:

Устройство за отдалечено рестартиране

На видеото по-долу се чува как релето щраква и компютърът се включва.

Ако имате някакви въпроси чувствайте се свободни да питате.

Коментари

Таковата

Олеле майко, за що жица говорим! Поне е функционално, браво! 

Не е много

Ако имаш предвид, че изглежда трудно - не е така.

Кабелите са за удобство, за да може, платката да се постави вътре в кутията на компютъра, а GSM-ът на по-удобно място извън нея.

Иначе платката може да се направи доста по-прилежно, с по-малко кабели по нея.

:) :) :)

За такова нещо не бих се сетил никога! Наистина е отлична идея. Имам само един въпрос. Понякога, докато седя в близост до включени тонколони, съм забелязал че има някакви смущения дори и никой да не ми звъни. Дали тези смущения могат да повлияят на правилната работа на този механизъм?

Не би трябвало

Не би трябвало да има проблеми, въпреки че вълните излъчвани от мобилен телефон са премествали курсора на мишката ми.

Все пак е добре GSM-ът да се постави по далеч, както от релето, така и от компютъра, примерно на разстояние 1 метър. Именно затова има по дълъг кабел.

eXtreme

Попринцип такова нещо съм ползвал преди години за стартиране на сървър, но обаче използвах точно вибрацията вързана към релето. :)

Syscom

Kаква е последователноста на връзките между отделните елементи?

Купих си всички елементи но не знам как да ги вържа че да работи.

Обясни горе долу кое с кое се вързва, по снимките не се разбира много а по схемата - малко съм бос в тая работа.
 Мерси преварително.

може и на меил:syscom[а]mail.bg

За да има някаква

За да има някаква последователност трябва да има начало и край :)

Релето е описано как се свързва. Жичките от компютъра няма значение коя от кой край ще е. За да видиш кое е база, емитер и колектор на транзистора погледни pdf-а, към който има връзка по-горе. Диодите имат чертичка (лентичка) от едната страна - тя съвпада с чертата на диодите от схемата. На кондензатора и батерията си пише полюсите (+ -). Резистора (съпротивлението) няма значение как е обърнато. Трябва да видиш (да замериш) кое е + и - на сирената на GSM-а. На схемата линиите представляват жици. Ако два или три елемента са свързани към една линия значи трябва да са свързани към една жичка.

Ако още не ти е ясно питай нещо по-конкретно или прати снимка до къде си стигнал.

алтернатива на релето

Аз имам намерение да ползвам електромоторче от вибрираща самобръсначка като го приспособя завъртащото движение да натиска пъпката на реле.
на оста на моторчето се монтира гърбица и тази гърбица ще натиска пъпката на релето.
При липса на точното реле и това е вариант.

мелодиката

(+) го вземете от микрофончето а (-) от масата на платката получава се по голям изходящ ток.

Готов проект по схемата на автора :)

 

Ето и моя проект по схемата на автора : ) Стана хубаво, и работи :) ( малко обърках кабелчетата за плюса и минуса (цветовете) от телефона към платката ама ... честно казано не ми се отваряше пак :D Всичко работи отлично ! Дадохте ми идея как да си пускам компютъра дистанционно, съответно да влизам през timeviewer през деня( от телефона ) , да накачуля 1-2 филма (HD,3d ... ) по 30-40 гб в utorrent-а и вечерта като се пребера от работа да са се изтеглили ::) Адски функционално се получи !!! :)

Ок

Значи по схемата изглежда така към + на тела вързвам диода на Шотки, към него се вързва кондензатора и резистора, а към транзистора как се вързват двата елемента кое към кое?

Примерно резистора към база, емитер или колектор ще се върже?

От там към - минуса ще се върже пал транзистора и батерия, после след батерията релето как  ще върже към нея и т.н.

Извинявяам се тъпите въпроси, но за човек който не разбира от електроника трябва обяснение като на малко дете.

Примерно схемата би изглеждала така според мен.

shema-restartirane

Както казах базата, емитера и

Както казах базата, емитера и колектора можеш да видиш от pdf-а -> BD 139. Ето какво има в него:

baza-emiter-kolektor

Ако предположим, че на твоята схема транзистора е обърнат с надписа си към нас, тогава тя трябва да изглежда така:

shema-restartirane

Не забравяй и втория диод. Десните крачета на релето (компютър+ и празното) може да са наобратно. Трябва да пробваш, когато е включено релето в кое има ток.

Сега по-ясни ли са нещата?

Благодаря много.

Утре ще го тествам и после мога да кача и снимки.

Syscom

Днес тествах системката за рестарт, всичко работи перфектно.

Благодаря за помоща и успех на всики ентусиасти които са се захванали с начинанието.

Още един доволен. Схемичката

Още един доволен. Схемичката работи чудесно и е елементарна за изпълнение. Аз първоначално мислех да свържа директно моторчето за вибрация към едно рид-реле, което да пали компютъра, но не намерих рид-реле на толкова ниско напрежение. Тази схема е универсална и работи със всякакви телефони, защото напрежението от говорителя е винаги 1,5 - 2,5 V. Поздравления за автора!

Много поучително

Благодаря за интересната информация

Схемата

Всичко запоих и направих ама нещо не е наред релето постояно цака къде ми е грешката дайте тел моля

Какво точно е релето?

Какво точно е релето? Кажи модела или прати снимка.

Благодаря

Идеята си имах от много време, но ме спъваше реализацията. Благодаря ти пич за схемичката и в случай, че си любопитен как е станало при мен (има известни промени) ето линк: http://www.dtv-bg.com/showpost.php?p=126203&postcount=12

^

yes

Добре е измислено, но не

Добре е измислено, но не разбрах каква е ползата от него?! За какво ще ми е да рестартирам компа си от разстояние?

Идеята е прекрасна

Идеята е прекрасна, както казах, изпълних всичко както е показано, само смених релето с такова на 5 волта защото не намерих на 3. На релето пише intertec ts-5 . Проблемът се изразява в това че цъка в такт с мелодията. Къде според вас бъркам?

Пробвай с…

Това, което бих направил аз е да пробвам с мелодия, която има по-малки паузи и да сменя кондензатора с такъв с по-голям капацитет.

Да не би 9 волтовата батерия да е изтощена?
Друго не се сещам в момента

Ако не те затруднява прати 1-2 снимки (тук или на e-mail) на това, което си направил.

Точно ...

Точно с мелодията пробвах и стана, но си мислех че грешката е в мен. С колко по-голям кондензатор да пробвам. Ще постна снимки до няколко дни.

Стана в смисъл?

Стана в смисъл, че работи ли?

Ако работи с другата мелодия, защо ти е да сменяш кондензатора? Или просто искаш да се подсигуриш?

Не мога да ти кажа точно какъв кондензатор да сложиш.
Но мисля, че това може да се сметне. Ако ти се занимава провери колко ток (трябва да е мили ампери) консумира релето. След това прочети за мерната единица фарад.
Мисля че ти е нужна формулата F=(A*s)/V, където F е капацитета на кондензатора във фаради, A е големината на тока в ампери, s е времето в секунди и V е напрежението във волтове.

Ако пък не ти се занимава, сложи следващия по големина кондензатор, който намериш.
Но мисля, че и по-голям да сложиш няма да има проблеми освен, че може да се получи забавяне - релето да изключва известно време след като сигналът от говорителя спре.

обещано :)

Проектът е готов, но не знам как да кача снимки и файлове при теб, ако искаш мога да ти ги пратя на мейл или да ми дадеш user/pass за да ти ги кача :) Поздрави.

Качване на снимка

Вариантите са:

  1. Да качиш снимката някъде другаде и тук просто да я вмъкнеш в коментара (това е възможно след щракване на Open rich text editor);
  2. Да ми я пратиш на e-mail-а.

Най-добре ми я прати.
а

Май я сглобих...

Здравейте! Много полезна идея. Мисля, че сглобих схемичката но на жиците които отиват в телефона ми показва 8v ток. Това нормално ли е или съм объркал нещо свързването. Иначе като им подам 2,4v ток релето включва. Интересното е, че като допра жиците на късо без 2,4v пак включва. Не смея да включа още схемата към тела за да не го прецакам с тия 8 v ток които ще му подам дефакто.

Не го свързвай към GSM-а

Не трябва да има напрежение между жичките, които ще свързваш към телефона.

Провери дали си свързал правилно диодите и транзистора.
Провери дали диодите пускат ток само в едната посока.
Провери дали си свързал правилно цялата схема и дали някакви жички или канали по платката случайно не се допират по погрешка.

дадох ти материал на пощата

дадох ти материал на пощата . Защо не го качваш за да го видят другите?

Не съм получил нищо

Сигурен ли си, че си натиснал изпрати и не си объркал адреса?

предложение

Здравейте, идеята е страхотна и браво за описанието и споделената информация. Имам едно предложение обаче, за такива като мен, които както виждам не са малко, но със също така голям интерес, но за съжаление с липса на каквито и да е познания по схеми и електроника, може ли да направите едно по-подробно клипче в youtube примерно кое след кое става, кое с кое се запоява и т.н. Смятам, че ще е много полезно и ще спести адски много въпроси. Повярвайте, за такива като нас, недопустими за вас грешки са нещо учудващо нормално :) Благодаря

Цяло клипче

За съжаление аз нямам възможност да направя цяло клипче, показващо как да се направи схемата.
Но съм сигурен, че има много клипчета свързани с първите стъпки в електрониката.

Всъщност самият аз съм начинаещ.
Доста полезнa ми e програмaтa KTechLab. Тя е симулатор на схеми. Виждам, че за нея има клипчета в YouTube.
Друга полезна програма е Fritzing.

Успех!

телефона

Как сте направили телефона да е постоянно на зарядното?При мен батерията за няма и месец се скапа. Не може ли телефона да се захрани директно от зарядното( без батерия)?

Вероятно може

Защо не свържеш клемите на телефона, към които се допира батерията директно към захранване?

Но първо трябва да видиш какво е напрежението между клемите на батерията и да пуснеш същото към телефона.

Не става защото не му стига

Не става защото не му стига ампераж. Въобще няма да запали защото зарядното вкарва 650мА,а на тела му трябва доста по-силен ток.

Тогава - друго захранване

Ами аз не съм казал точно зарядното.

Големината на тока от компютърното захранване ще стигне. Трябва да се види точно колко волта са нужни на телефона и да се направи регулируем стабилизатор с LM 317. Ето тук има схема: Стабилизиран изправител. Входното му напрежение е от 3 до 40 волта, а изходното от 1.3 до 37 волта.
Ако токът идва от компютърното захранване може да се мине без четирите изправителни диода.

Правил съм такъв на един стенен часовник, защото батерията му все свършваше.
Както и за фотоапарат, но при него има радиатор, че даже и вентилатор, защото тока е по-голям и загрява.

някой

ей такова търсих от много време-години
БРАВО

Правилния GSM апарат

"По принцип може да се използва режимът „вибрация“ на телефона, но в моя случай тя беше с прекъсване, което не върши работа"

Sony Ericsson имат телефони, които в композитора за мелодии, може да му се зададе старт и стоп на вибрацията. Така може да се нагласи подходящия по дължина импулс който да задейства релето за определено време.
Още не съм го реализирал, но в момента планирам по подобен начин с такъв телефон да стартирам автономно подгряване в колата.

Телефона който със сигурност има тази опция е T68i. Предполагам и други подобни със същия софтуер ще са така, като Т300 например.

Супер е това

Здравей интересувам се от такова устройство, можеш ли да ми направиш такова срещу заплащане kgroup[кльомба|mail.bg

Не правя устройства

Не правя устройства.

Всъщност мога да ти направя, но цената която ще ти кажа ще е доста висока и ще ти излезе по-изгодно да си купиш готово устройство. Продават такива.

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong><font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Mark language-dependent sections with == lc == where lc (or lc-xx) is a language code, other or all.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
5 + 3 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.