Как да си направим трети стоп

Ако искате шофьорите зад вас да виждат по-добре, когато спирате Ви е нужен трети стоп. Такива се продават в магазините за "1 лев", на цени започващи от 5 лева. Когато аз търсих нямаше и затова реших да си направя.

Купих си 6 ярки, червени светодиода (LED) и два резистора (съпротивления) по 120 ома. Всъщност единият е 110 ома. Не разбрах защо продавачката ми даде такъв, но няма значение - пак върши работа. Как пресметнах, че ми трябват точно такива резистори? - с този калкулатор за светодиоди. Светодиодите струват около 30 стотинки единия, а резисторите не повече от 10 стотинки. Заедно с двужилен кабел всичко излиза под 3 лева.

Светодиодите се свързват по следния начин:

Свързване на светодиоди

Те имат плюс и минус, затова трябва да се внимава как се свързват. Ако полюсите са обърнати просто не светят. Повечето светодиоди, които се продават работят на 3 волта. Ако им се подаде по-високо напрежение изгарят. Точно за това са нужни резисторите.

Моята реализация на принципната схема по-горе изглежда така:

 Трети стоп Трети стоп Трети стоп Трети стоп Трети стоп

Стиропорът е лек, което позволява да бъде закрепен за капака на багажника само с тиксо:

Трети стоп Трети стоп

Сигурен съм, че може да се измисли и по-добър начин за закрепване.

Трябва да се намерят кабелите на левия или десния стоп и към тях да се свържат тези за средния. Те са на различни места за всеки автомобил, но с един мултимер може да се види, през кои кабели протича ток докато някой натиска педала на спирачките.

Резултатът е това:

Трети стоп Трети стоп

Мисля, че свети достатъчно силно, когато е тъмно. През деня не се забелязва особено, но тогава и нуждата от трети стоп е по-малка.

Всичко отнема около 2 часа. Разбира се ако не сте любител на "направи си сам" е по-добре да си купите готов трети стоп (ако намерите), за да не си губите времето, но и в този случай ще ви се наложи да намерите кабелите, към които да го свържете.

Коментари

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong><font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Mark language-dependent sections with == lc == where lc (or lc-xx) is a language code, other or all.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
13 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.