Някои новини

Световният дълг превиши 100 трилиона долара

11 Март 2014 | 08:04 | Агенция "Фокус"

Ню Йорк. По данни на банката за международни разплащания общият обем на дълговете в света е надвишил 100 трилиона долара, предаде Интерфакс. От средата на 2007-а година, когато се появиха първите признаци за предстоящата криза, до средата на 2013-а, световният дълг е скочил с повече от 40%. В същия период сумарната капитализация на световните фондови пазари се е понижила с 3,85 трилиона долара до 53,8 трилиона, според данни на агенция Bloomberg.
Превод и редакция: Ивайло Карагеоргиев

Microsoft, Facebook, Google and Yahoo release US surveillance requests

The Guardian,February

Tens of thousands of accounts associated with customers of Microsoft, Google, Facebook and Yahoo have their data turned over to US government authorities every six months as the result of secret court orders, the tech giants disclosed for the first time on Monday.

Edward Snowden tells German TV that NSA is involved in industrial espionage

The Guardian,

In a lengthy interview broadcast on the public broadcaster ARD TV on Sunday,  Snowden said the NSA did not limit its espionage to issues of national security and cited the German engineering firm Siemens as one target.

Бенямин Нетаняху заяви, че военният вариант е необходим за успеха на преговорите с Иран

9 Декември 2013 | 04:03 | Агенция "Фокус"

Вашингтон. Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че „военният вариант” е „необходим” за успеха на преговорите, които имат за цел да се обуздае спорната ядрена програма на Иран, предаде AFP.
Нетаняху отбеляза, че Израел споделя „предпочитанията” на президента на САЩ Барак Обама да се залага на дипломацията, „но за да е успешна тази дипломация, тя трябва да е придружена с мощни санкции и сериозна военна заплаха”.
„Дипломатическото решение е по-добро, отколкото военният вариант, но военният вариант е необходим за успеха на дипломацията, както и мощните санкции за оказване на натиск”, посочи той по време на форум в Центъра за близкоизточна политика „Сабан” към Брукингския институт във Вашингтон.

АНС следи мобилни телефони в съответствие с разпореждане на Роналд Рейгън

7 Декември 2013 | 07:32 | Агенция "Фокус"

Вашингтон. Агенцията за национална сигурност на САЩ заяви, че следенето на промяната на местоположението на мобилни телефони по целия свят се провежда в съответствие с разпореждане с над 30- годишна давност, пише Washington Post.
По данни на АНС, следенето се води на основание на разпореждане номер 12333 на правителството на САЩ, подписано от президента Роналд Рейгън през 1981 година.
„Събирането на данни спрямо разпореждане номер 12333 се води извън САЩ. Тази възможност се използва в най-опасните части на света, включително зоните на военни действия, където терористите активно планират да нанасят щети на нашата нация”, заяви говорител на АНС.

„Обозреватель”: В центъра на Киев са пуснати „заглушители” на мобилните връзки

1 Декември 2013 | 12:46 | Агенция "Фокус"

Киев. В центъра на Киев няма мобилни комуникации. Вероятно са включени „заглушители” на мобилните връзки, заяви източник, цитиран от електронното издание „Обозревател”.
„Няма никакви технически проблеми в работата на мобилната мрежа, не ни е известно поради каква причина изчезва връзката в центъра на града”, съобщи пресслужбата на мобилния оператор МТС. Почти същото отговарят и от компанията „Киевстар”.
„За никой не е тайна, че по време на подобни мероприятия могат да бъдат включени „заглушители”. Вече имаше подобен случай преди няколко дни, когато не работеха всички мобилни оператори”, отбеляза източникът.

„Аарец”: Израел може да е замесен в проникването в комуникационните системи на френското президентство

25 Октомври 2013 | 20:33 | Агенция "Фокус"

Ерусалим. Мосад, тайните служби на Израел, може да са замесени в проникването в комуникационните системи на френското президентство, според документи на американското разузнаване, пише израелският вестник „Аарец”.

Според докладите Франция вярва, че САЩ стоят зад кибератаката срещу Елисейския дворез от май 2012 година. Но американската Агенция за национална сигурност отрича да е замесена, заявявайки, че израелското разузнаване може да е замесено в нея.
Близките съюзници на САЩ- Австралия, Великобритания, Канада и Нова Зеландия отричат да имат връзка със случая.
Изявленията са част от вниманието, което се обръща на информациятра, изтекла чрез Едуард Сноудън.
Кибератаката се случи по време на послените седмици от мандата на Никола Саркози като президент.

„Ил Месаджеро”: Подслушването в ЕС се практикува отдавна от спецслужбите на САЩ

25 Октомври 2013 | 16:15 | Агенция "Фокус"

 Рим. Бившият премиер на Италия, Романо Проди, заяви, че американските тайни служби са следили неговите телефонни разговори още преди 10 години, когато той заемал поста председател на Европейската комисия, пише вестник „Ил Месаджеро”.
„Тоналността и особеността на моя глас бяха въведени в база данни и по този начин всеки мой разговор автоматично се регистрираше, без значение от какъв телефонен апарат водех преговори”, заяви Проди.
„Подробностите от разговора ми с президента на петролната компания „Ени”, Жан Мари Гром-Пиетро бяха публикувани в голямо ежедневно издание по информация от анонимен американски източник”, добавя той.

„Гардиън”: Едуард Сноудън заяви, че програмите за масово наблюдение на САЩ вредят на хората

13 октомври 2013 | 04:32 | Агенция "Фокус"
 

Москва. Бившият сътрудник на американското разузнаване, Едуард Сноудън, заяви, че програмите за масово наблюдение на САЩ, чрез които се следят телефонните разговори и интернет връзките по целия свят, нарушават сигурността на хората, пише „Гардиън”.
„Те вредят на нашата икономика. Те вредят на нашата страна. Те ограничават способността ни да говорим и мислим, да живеем и творим, да имаме връзки и да се сдружаваме свободно”, заяви Сноудън.
„САЩ не желаят да осъдят високопоставени лица, които лъжат Конгреса и страната пред камера, но няма да се спрат пред нищо да преследват някой, който казва истината”, добави той.

Брадли Манинг е осъден на 35 години затвор за шпионаж

21 август 2013 | 17:32 | Агенция "Фокус"
 

Вашингтон. Американският войник Брадли Манинг, който бе обвинен в шпионаж заради разгласяването на поверителна информация чрез сайта „Уикилийкс”, бе осъден на 35 години затвор, предаде „Ю Ес Ей Тудей”.
Съдебното решение бе произнесено от военен съд във Форт Мийд.
Манинг можеше да бъде осъден на 90 години затвор по обвинение в шпионаж, кражба и измама.
Прокуратурата искаше присъдата на войника на бъде 60 години лишаване от свобода.

САЩ не отговарят на официално запитване на Турция дали е подслушвана нейна дипломатическа мисия

20 август 2013 | 10:02 | Агенция "Фокус"
 
Анкара. Министърът на външните работи на Турция - Ахмет Давутоглу, оповести, че повече от месец и половина САЩ не са отговорили на официално запитване на Анкара дали е подслушвана турска дипломатическа мисия във Вашингтон, информира електронното издание на вестник „Милиет”. Това се посочва в негов писмен отговор на парламентарно питане от заместник-генералния председател на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НПР) Умут Оран по повод публикуваните в световните медии информации, че САЩ са подслушвали дипломатическите мисии във Вашингтон на 38 държави, сред които е и тази на Турция. В отговора си турският външен министър обяснява, че за пръв път е поставил лично въпроса на държавния секретар на САШ Джон Кери по време на срещата на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) в Бруней, а след това на 3 юли пред посолството на САЩ в Анкара са подновени очакванията на Анкара за официални обяснения по въпроса, но досега няма никакъв отговор от американска страна.
Опозиционният депутат Умут Оран заяви, че не може да приеме подобен отговор и остро критикува бездействието на турското външно министерство и лично на Ахмет Давутоглу Като пример за подражание депутатът от НРП определи подхода и становището по същия въпрос на водещи европейски политици, открито критикуващи САЩ за скандала с подслушването, посочи още вестник „Милиет”.
 

„Дейли Мейл”: ЦРУ призна, че стои зад преврата в Иран от 1953г.

20 август 2013 | 06:09 | Агенция "Фокус"
 

Вашингтон. Днес се навършват 60 години от преврата в Иран, който свали от власт премиера Мохамед Мосадък, след като той ограничи потока на петрол за Запада, пише британският в. „Дейли Мейл”.
Шест десетилетия по-късно ЦРУ най-накрая призна, че стои зад бурните събития от това време, които си остават едни от най-значимите в модерната иранска история.
Отдавна беше широко известно, че американските и британските власти са взели участие в свалянето на Мосадък- един от факторите, които стояха зад антизападните настроения, които бяха споделяни от мнозина в Иран и които доведоха до ислямската революция от 1979 г. в страната.
Въпреки това, ЦРУ никога не е обявявало публично своята роля в операцията, твърдейки, че трябва да запази секретност, за да защити своите методи на работа и източниците си на информация.

“Гардиън”: Западни телекомуникационни фирми са сътрудничили на британското електронно разузнаване

03 август 2013 | 09:44 | Агенция "Фокус"
 

Лондон. Водещи западни телекомуникационни фирми са предавали лични данни на свои клиенти на британското електронно разузнаване – Правителствени комуникационен център (GCHQ), пише вестник “Гардиън”, позовавайки се на документи от бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън. На седем от въпросните компании дори е било заплащано „за логистична и техническа поддръжка”.
Тайно сътрудничещите с разузнавателната служба компаниите са й дали „секретен и неограничен достъп” до своите мрежи от подводни телекомуникационни кабели. През тях минава значителна част от световния трафик на интернет и телефонни връзки. Служителите на Центъра за използвали данни „от фибро-оптичните мрежи на операторите и са съхранявали огромни обеми информация за срок от 30 дни”.
Според информацията, някои фирми дори са предоставяли достъп на разузнаването до някои кабели, които не са тяхна собственост и не са под тяхно управление, а само имат наземан станция на тях. Подобни действия може да доведат до опасения сред другите оператори, които не сътрудничат на GCHQ, че мощностите им се използват от разузнаването.

Вероятно статията в The Guardian е тази: GCHQ taps fibre-optic cables for secret access to world's communications

“Таймс”: Британските шпиони с тайна договорка за достъп до събираните в САЩ данни

08 юни 2013 | 03:02 | Агенция "Фокус"
 

Лондон. Британски министри са изправени пред открит конфликт с Камарата на общините, заради твърденията тайните служби тайно са се споразумели с американските разузнавателни агенции за достъп до онлайн записите за британски граждани, пише вестник “Таймс”. Описвано като „проектозакона за комуникационните данни през задната врата”, източници потвърждават, че лични данни за британски интернет потребители са били събирани от американските агенции и споделяни с британския Център за правителствени комуникации – базата на британското правителство за подслушване.
Става ясно, че Центърът директно е искал материали от програмата ПРИСМ на Агенцията за национална сигурност на САЩ, която може да обработва огромни количества интернет данни за информация за отделни лица. ПРИСМ е създадена от американското разузнаване за събиране на информация за неамерикански граждани, живеещи извън страната.

САЩ изготвя списък с потенциални цели за кибератаки в чужбина

08 юни 2013 | 01:31 | Агенция "Фокус"
 

Вашингтон. Барак Обама е наредил на висшите служители в службите за национална сигурност и разузнаване да изготвят списък с потенциални цели в чужбина за американски кибератаки, разкрива получена от британския вестник “Гардиън” секретна директора на американския президент.
Документът „Президентска политика директива 20”, издадена октомври миналата година, но никога публикувана, постановява, че т. нар. „офанзивните кибер операции” „може би предлагат уникални и неконвенционални възможности за напредък на американските национални възгледи по света с малко или без никакво предупреждение за противника или целта, с потенциално въздействие вариращо от едва доловими до сериозни щети”. В него се казва, че правителството ще „идентифицира потенциалните цели от национално значение, където офанзивните кибероперации могат да предложат благоприятен баланс от ефективност и риск, в сравнение с други инструменти на националната мощ”.
Директивата проектира още и възможността за кибердействия в границите на Съединените щати, макар да конкретизира, че никакви подобни операции не могат да се провеждат без заповед на президента, освен в извънредни случаи.
Целта на документа е да „постави на място инструментите и рамките, за да се позволи на правителството да взема решения” за кибердействия, заявява пред изданието високопоставен служител на администрацията на САЩ.

В Камбоджа 23 души са ранени при разпръсването на протест на работници в шивашка фабрика на Nike

27 май 2013 | 15:35 | Агенция "Фокус"
 

Пном Пен. По време на разпръсването на протест, организиран от работници в шивашка фабрика в Камбоджа, са ранени 23 души. Три хиляди служители на предприятието, шиещо дрехи за американската компания „Найк”, протестираха срещу не изплащането на възнагражденията им, предаде Ройтерс. За разпръсването им полицията използвала сълзотворен газ. От профсъюза на трудещите се съобщават, че в резултат на действията на полицията е пострадала бременна жена, която изгубила бебето си.

„Гардиън”: Великобритания се противопоставя на поставянето на нови цели за възобновяемата енергия

26 май 2013 | 05:01 | Агенция "Фокус"
 

Лондон. Правителството на Великобритания ще се противопостави на поставянето на нови цели за възобновяемата енергия в рамките на Европейския съюз, действие, което ще постави под риск предоставянето милиарди паунди за инвестиции в зелена енергия и десетки хиляди нови работни места, пише „Гардиън”.
Идеята целта за енергия от възобновяеми източници след 2030 година, да надхвърли сегашните 20%, поставени като цел до 2020 година е силно оспорвана от правителството и бизнеса.
Министърът на финансите, Джордж Озбърн, постави ясни цели, отдавайки предпочитание на газовите централи- над 20 газови електроцентрали ще бъдат построени следващото десетилетие- фатално действие за природозащитниците, които се борят за овладяването на климатичните промени.

Компании от Япония и Франция ще строят АЕЦ на брега на Черно море в Турция

02 май 2013 | 11:16 | Агенция "Фокус"
 

Анкара. Японската компания „Мицубиши хеви индъстрийз” и френската „Арева” са избрани от Турция за изграждането на атомна електроцентрала на брега на Черно море. Това съобщи турският премиер Реджеп Тайип Ердоган в интервю за японския бизнес ежедневник „Никей”. В петък Ердоган ще се срещне с японския си колега Шиндзо Абе. Турският премиер съобщи, че ще бъдат изградени четири реактора на стойност около 20,5 милиарда долара, предаде АФП.
Атомната електроцентрала ще бъде построена в Синоп на брега на Черно море. Ердоган не изключва възможността японски компании да участват и в строителството на планирана трета АЕЦ в Турция.
„Турция иска да има възможно най-много работещи ядрени реактори до 2023 година”, посочва турският премиер.

Президентът на Афганистан казва, че НАТО нарушава забраната за въздушни удари

14 април 2013 | 05:26 | Агенция "Фокус"
 

Кабул. Чуждестранните военни нарушават указа на президента на Афганистан за забрана на въздушните бомбардировки над жилищни райони, каза държавният глава Хамид Карзай на среща с членове на комисията разследваща бомбардировката на 6 април на района Шигал, провинция Кунар, при която загиват 17 цивилни, включително 12 деца.
От пресслужбата на президентството съобщават, че на срещата представители на комисията са заявили, че нанасянето на въздушния удар в долината Шелтан е станало, след като афганистанки и американски военни били нападнати от бунтовници, докато провеждали операция за задържането на двама полеви командири. Те поискали подкрепа от авиацията, която в последствие бомбардирала района в продължение на часове. В резултат на бойните действия в Шигал сред загиналите се оказва и цивилен съветник на НАТО.
По думите на Карзай, въздушният удар по района Шигал е грубо нарушение на човешките права и неговия указ за забрана на бомбардировките на населени райони. Президентът е разпоредил да се окаже незабавно материална помощ на пострадалите семейства, предаде РИА Новости.

Удар на НАТО в Афганистан е отнел живота на най-малко едно дете

31 март 2013 | 00:01 | Агенция "Фокус"
 

Кабул. Удар на НАТО в Афганистан е отнел живота на най-малко едно дете. Ликвидирани при операцията, проведена в източната част на азиатската страна, са девет предполагаеми бойци от талибаните, предаде Ройтерс, като се позова на представители на местните власти и местни жители.
Миналия месец президентът на Афганистан Хамид Карзай забрани на афганистанските сили да искат въздушна подкрепа от НАТО и наложи забрана на международните сили да използват въздушни удари в афганистанските населени места.
Първоначално от НАТО съобщиха, че ударът, извършен в събота, е бил в подкрепа на афганистанските войници, което би било в разрез с наредбите на президента, но по-късно от там посочиха, че нова информация е показала, че хеликоптерът е нанесъл удар по екстремистите без причастността на афганистанските сили.

„Берлинер моргенпост”: Най-ниското почасово заплащане в ЕС е в България

27 март 2013 | 10:04 | Агенция "Фокус"
 
Берлин. Почасовото заплащане в германските частни фирми през 2012 година е било средно около 31 евро. Това сочат данните на федералната статистическа агенция Дестатис. От гледна точка на нивото на разходите за труд Германия се нарежда на осмо място в ЕС, съобщава вестник „Берлинер моргенпост”.
Работодателите в германския частен сектор са плащали 32% повече от средното почасово заплащане в ЕС, но с 11% по-малко в сравнение с Франция. Швеция е страната с най-високо заплащане – 41,90 евро на час. България се нарежда на последно място с едва 3,70 евро.
 

ЕК: Нивата на бедност в България са обезпокоителни

26 март 2013 | 13:52 | Агенция "Фокус"
 

Брюксел. Европейската комисия изразява своето безпокойство от нивата на бедност в България в своя Тримесечен преглед на трудовата заетост и социалното положение в ЕС, който е за последното тримесечие на 2012 година.

Сметките за електричество са сред основните разходи на българските граждани. Местни анализатори изчисляват, че около 85% от месечните доходи на домакинствата отиват за покриването на базови нужди. Близо половината от българите (44%) са били в тежка материална нищета през 2011 година – най-висок процент в ЕС, който е пет пъти по-висок от средния за европейския блок.
Има и други социални индикатори за това, че България е най-бедната страна в ЕС. 49% от общото население и 52% от децата са изложени на риск от бедност и социално изключване. Ситуацията е дори още по-лоша при пенсионерите над 65-годишна възраст – около 61% от тях са изложени на риск от бедност и социално изключване.
Средната заплата в България е най-ниската в ЕС – 768 лева или 393 евро. 22% от работниците получават минимална заплата, която е 310 лева.
В документа на ЕК се посочва, че българският пазар на труда остава слаб, като заетостта е намаляла с 4% през 2011 година и с близо 2% през 2012 година. През третото тримесечие на 2012 година дългосрочната безработица е достигнала 6,5%, което е близо двойно повече в сравнение с нивото от 2008 година.

Чудотворни събития са станали преди блажената кончина на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Максим

09 ноември 2012 | 07:41 | Агенция "Фокус"

На 27 октомври, един час след идването на точното копие на иконата "Достойно есть" се появи първото кърваво петно на дясната страна на лицето на Св. Богородица. На 28 октомври още едно петно и на 30 октомври - общо 5 петна. На 5 ноември започнаха да се изчистват и на 6 ноември сутринта вече образът бе отново чист. Значи точно след като почина. За нас това означава, че Св. Богородица плаче на небесата, скърби за него и когато почива, го приема при себе си и петната се очиства, поради което се утешаваме, че Патриарх Максим духовно е с нас и винаги ще бъде. Старците от Кинотиса ще обсъдят това събитие и ще се произнесат по него.

„Дойчланд радио”: Много български лекари искат да отпътуват за Германия

27 октомври 2012 | 08:33 | Агенция "Фокус"

Берлин. Тъй като в България лекарите са толкова лошо платени, и условията в болниците и кабинетите са непоносими, много от тях се преселват в Германия, съобщава германското „Дойчландрадио”.

В западноевропейската държава много клиники- преди всичко в селските райони- отчаяно си търсят добре образовани лекари. В България пък, от друга страна, много млади лекари са обезкуражени. Те трябва да пишат много доклади, да документират писмено развитието на болестта и да изпълняват бюрократични задължения.

През 2011 г. 600 български лекари са напуснали страната. През 2012 г. ситуацията е още по-изострена. Около емигриращите лекари се е оформил нов бранш - агенции търсят в България кандидати, които могат да работят в болници в селските райони на Германия. Предимство за това е владеенето на немски език.

Румен Овчаров: Досега проектът за АЕЦ "Белене" беше български, сега проектът е американски

26 септември 2012 | 17:23 | Агенция "Фокус"

София. Правителството очевидно схвана, че загуби обществения дебат по темата „Белене” и въобще по темата енергетика, затова реши да направи предварително известни неща, които още не са готови за публичен анонс. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от БСП и бивш министър на икономиката Румен Овчаров, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Според Овчаров - случилото се днес в парламентарната икономическа комисия е показало три неща: „Първо, проектът е икономически изгоден, иначе нямаше да дойде чуждестранен инвеститор. Второ, пазар за електроенергията има и след като идва инвеститор, който иска да даде пари, той ще трябва да я продава някъде. Трето, очевидно финансиране за този проект без каквито и да е държавни гаранции или средства също има”.
„Има една малка разлика. Досега проектът беше български, сега проектът е американски. България става територия, на която една чужда държава използва площадката, за да си направи атомна електроцентрала. Проектът вече не е с държавно участие и той не може да бъде използван така както сега използваме АЕЦ „Козлодуй” да поддържаме сравнително ниска цена за битовите потребители, продавайки половината от произведената ел. енергия на регулируемия пазар. Сега проектът става изцяло търговски и ще имаме, ако трябва да сравня, един производител сравним с двата проекта в комплекса „Марица изток”, който ще продава на свободния пазар на свободни цени”, коментира депутатът.

„Доволен съм от този инвеститор, защото той доказа, че всичко, което говоря в последните три години е абсолютно вярно, но ми се иска България или българска компания да остане мажоритарен собственик на централата, иначе се получава така, че ние поемаме всички рискове като държава, население и територия, а всички плюсове заминават зад граница”, каза още Овчаров. Той изрази съмнение, че дори и да се стигне до строеж на АЕЦ „Белене”, това ще доведе до разкриване на нови работни места за българските граждани, тъй като компанията може да внесе работна ръка отвън.
Екатерина ПАНОВА

Американски консорциум е заявил интерес за реализирането на проекта АЕЦ „Белене”

26 септември 2012 | 14:37 | Агенция "Фокус"

София. Американският консорциум „Глобъл пауър консорциум” е заявил интерес за реализирането на проекта АЕЦ „Белене”. Това съобщи на заседанието на парламентарната икономическа и енергийна комисия Самюел Реди от „Глобъл пауър консорциум”, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Самюел Реди представи параметрите на предложението си в присъствието на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. „Имаме интерес към проекта АЕЦ „Белене”. В разговори сме с НЕК. Ние сме в контакт с няколко компании, които да се присъединят към консорциума. В етап сме на разработване на меморандум за членство в консорциума. Процедурата, която ще следваме, е следната – първоначално НЕК да създаде проектна компания, при което активите и пасивите, свързани с проекта „Белене”, ще бъдат прехвърлени към проектната компания. Много добре осъзнаваме, че този процес и проект са сложни по своята същност. Опитваме се да анализираме проекта във всички аспекти. В разговори сме с руската компания „Атомстройекспорт”. Те изразяват интерес да водят преговори с нас. „Намерението ни е след оформянето на меморандума да пристъпим към реални действия с тях. Силно се надяваме, че ще намерим решение а отворените въпроси.
Ние не търсим никакви финансови гаранти от страна на българското правителството в този проект. Той ще е на 100% гарантиран от средства от американски компании. Активите, които ще придобием от НЕК, ще са по справедлива пазарна стойност”, заяви Реди.
Той заяви, че има 30-годишен опит в атомния сектор в САЩ. „Ние сме собственици на няколко хиляди мегавата в световен мащаб инсталирани мощности. Нямаме атомна централа, но въз основа на нашия експлоатационен опит мисля, че ще бъдем един успешен стопанин на тази мощност”, каза Реди.
Екатерина ПАНОВА

Загиналите в резултат на въздушния удар в Йемен са мирни жители

03 септември 2012 | 05:11 | Агенция "Фокус"

Сана. Загиналите в резултат на въздушен удар в близост до град Рада са мирни жители, а не бойци на Ал Кайда, както са били първоначалните данни, съобщава ИТАР-ТАСС.
В резултат на въздушен удар, нанесен от американски безпилотен самолет са убити 14 души в Йемен и са унищожени 2 превозни средства. Три от жертвите са жени, а три деца, съобщава местен жител.
Атаката на безпилотния самолет е в резултат на грешни данни.

„Независимая газета”: Решението за отказа от АЕЦ „Белене” е било взето под натиска на САЩ

05 април 2012 | 02:49 | Агенция "Фокус"

Оригиналът на руски: Отказ от сооружения новейшей АЭС в Болгарии принят под давлением США.


Без съмнение, четейки тези редове веднага възниква въпросът за причините за тези очевидно напълно нелогични действия на българското правителство. В крайна сметка АЕЦ „Белене” е строена в продължение на не една година и претенции от страна на възложителя не са постъпвали. Освен това, преимуществата от строежа на тази АЕЦ за България са повече от очевидни…

Едва ли е възможно да се говори за технически или финансови проблеми, свързани с изграждането на АЕЦ „Белене”. „Росатом” предложи на България най-съвременния проект за атомна електроцентрала, която има референции в света…

"Росатом" не само успя да привлече инвестиции в проекта от страна на водещия финландски концерн „Фортум” и френската компания „Алтран”, което е документирано в тристранен меморандум (НЕК България, "Росатом", чуждестранните инвеститори), но също така предложи схема за финансиране и собственост на АЕЦ „Белене”, изгодна за българската страна.…

За да разберем мотивите на действията на българската страна, има смисъл да обърнем внимание на факта, че първият западен политик, поздравил България с решението да се откаже от АЕЦ „Белене”, бе американският държавен секретар Хилари Клинтън. Това тя съобщи на българския външен министър по време на срещата „Приятели Сирия”, която скоро се проведе в Истанбул. Тези поздрави намериха място в много европейски вестници. В българските политически среди почти открито се говори, че Държавният департамент на САЩ е заплашил президента на България със затваряне на пътя му към Белия дом, в случай на реализиране на проекта АЕЦ „Белене” с Русия. И както се изясни след интервю с българския президент Росен Плевнелиев за италианския вестник „Кориере дела сера” и от някои български медии, сега България ще стане по-малко зависима от Русия в сферата на енергетиката. Прословутата енергийна зависимост от Русия през последните години се превърна във фетиш за много западни политици, които така ревностно го популяризират, че това започва да напомня на най-лошите времена на Студената война.

Невероятно, но дори най-влиятелните европейски медии открито пишат по темата за американския натиск върху българите. По този начин, един от най-големите германски вестници „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”, очевидно вдъхновен от откровенията в Истанбул на Хилари Клинтън, е решил да цитира бившия министър на енергетиката на България Румен Овчаров: "Американците решиха съдбата „Белене”, а не премиерът Борисов. Сега, след 15 години България ще внася електричество”.