Сайта е на инженер Генади Атанасов
Практическа теория на кирилизацията в седем точки. От Инжинера.

( Обяснение за тези, които не искат обяснения, а просто искат всичко да им работи.)


 1. Фонетичната или която и да било клавиатурна подредба няма нищо общо с поддръжката на който и да било език. Езиците излизат в контрол панела в един прозорец, а клавиатурните подредби в друг. Поставянето, махането и избора с коя да работим са лесни и безпроблемни. Действащи решения за Български, за 9хх-Ме, за 2000 и XP точи от тук.
 2. Windows 2000 и XP имат безупречна Кирилица и всички други Европейски езици. Те могат да се променят по всяко време през Контрол Панела, независимо, на кой език Windows-а е бил сетъпнат. Конкретни указания за настройка на Windows 2000 за България (кирилизация) чети от тук, а за кирилизация на Windows XP - от тук.
 3. За Windows-и те от 95 до Ме безупречна Кирилица (а по-точно, пълна поддържка на български език) се вади само при сетъпа и то ако се сетъпва от Windows паневропейска версия. Тогава трябва да се избере Locale=Bulgarian, location=Bulgarian Regional_Settings=Bulgarian. Ако при сетъпа Windows-а маа направо на USA без да пита не значи, че няма Кирилица. Просто във файла с настройките на сетъпа MSBath.INF има ред EXPRESS=1. Това е въпрос извън кирилизацията, отвори книжка (сайт, хелпа, Ресурс кита) и чети. Решение без преинсталация тук
 4. Добавянето на Multilanguage Support от контрол панела и/или на "Pan-European Text Dysplay Supporrt" от IExplorer 5.5 SP1 не води до същото. Показва се някаква Кирилица, но не е безупречна.
 5. Безупречната работа с Кирилица е частен случай на безупречната работа на който и да е поддържан от Windows-а език или така нареченият NLS - Nationall Language Support. Всички нови грамотно написани програми (M$Office 97 и следващи, Autocad 14 и следващи, браузъри ...) ползуват точно тази поддръжка и се работи абсолютно без проблеми. Макар, че понякога е истинска главоблъсканица откъде се пускат другите езици освен английския.   Линк към указания за някои програми
 6. Това, че по времето на DOS 6.22, 386 и Windows 3.1 е имало някаква нестандартна MIC кодова таблица, по която са вадили Кирилица на Български тогавашните програми е просто исторически факт и няма нищо общо с безупречната работа с Кирилица. Опитите да се пресажда тази кодировка на новите Windows-и е като опит да се кара баварка с колелета на дядо ви от каруцата. Освен ако не е умишлено зарибяване с цел да станете постоянни клиенти на продавачите на "кирилизатори". Мнението ми за тях на литературен език прочети (ако искаш) от тук. На езика на "Разбиване" то е следното: П-и и и и и-п.
  УТОЧНЕНИЕ: Спелчекерите и хифенаторите не са кирилизатори, купете си ги и ги ползвайте! Също и грамотни Юникоде фонтове, които са с други имена, различни от оригиналните на Уиндоуса.
 7. Windows-ът очаква определени файлове да са му на определени места и да вършат точно едикакво си. След зацапването му с кирилизатор това вече не е така. Тогава при манипулации през Контрол Панела кирилизатора се разрушава, а оригиналното действие на Windows-а не се възстановява. Моите фонетични клавиатурни подредби не подменят никой от оригиналните файлове и не се разрушават при ръчкане в Контрол Панела. Подробности тук.
  Oтрицателни примери:
  Windows-ите в НБУ, съсипани от "специалисти" чрез кирилизатор. Описание от самите "специалисти"
  Цитат от статия на IDG- България по същия въпрос.
  Публикувани дивотии - коментар към погрешни съвети, не само за Кирилица

Това беше теорията. Толкоз!

Едно неоткрито от никой преди мен следствие от последната точка е това, че можем да извикаме пълната поддръжка за който и да е език от INF файловете, от които Windows 9xx-Me (паневропеиска версия!!!) прави справка при сетъпа. Да, обаче ако не е качван кирилизатор или "национализатор" за друга страна. Извикването на настройки "Bulgarian" съм го нарекъл "Кирилизация на Windows от раз - от Инжинера"


Както се вижда, съвсем практична теория, за всяко нещо съм направил приложимо работещо указание. Сега, последното указание, ако вашият Windows е от тези, които нямат Кирилица. Абе, нашенецо, откъде го имаш този Windows без Кирилица? А-а-а, имаш си го просто, забутал си му в момента фактурата. Че тогава просто си имай някой друг, годен!
написано на 11 Септември 2001
корекция на 24 Март 2002