Гювечи от Инжинера - сайта на инженер Генади Атанасов

Същото за 2000
Кирилизация на Windows XP и .NET - къде да цъкнем, та да работим с Българския без проблем. Фонетична клавиатура културно.

Указанията са за чисти XP и .NET . Не се отнася за качвалите Датекс Флекс Тайп и BulLet. За качвалите друг кирилизатор не знам.     Очистване на кирилизаторите --->

начало |  кирилизация на уиндоус - канелка |  кирилизация на програми |  още гювечи |  четене |  автора |

Отказ от отговорност: За .NET не съм го проверил лично. Написаха ми, че указанията за XP се прилагат без изменение.

Стъпка 1: Инсталация на една или две допълнителни подредби за Българи: Фонетична подредба и БДС със "." на цифровата клавиатура вместо "," ," Качване за Български една или повече подредби през Контрол Панела. Под XP и .NET за един език може да има много подредби. Това е достатъчно за хора извън България, които не искат да си пренастройват изцяло Уиндоуса, искат просто да пишат _И_ на Български.

Канелка за точене:

Допълнителни клавиатурни подредби 8К за XP (.NET, 2000 и NT4) с INF инсталатор и деинсталатор.
Само фонетична 6K

Комплект - двете клавиатури и обяснение с картинки за XP и .NET
рарнато - 113KB     саморазархивиращо се - 136KB

версия 06 Ноември 2002. Новата фонетична има знака за № над 6

Първо се цъка на BgKYBSXP.inf или на BgphXP.inf и той се отваря за четене, вижте какво съм писал вътре. Инсталира се с дясно цъкане върху същият файл и избиране на Install от менюто.

 

Инсталирането на клавиатурите води до тяхното показване в Контрол Панела редом с Майкрософтските.

Качване, добаване и махане на езици и клавиатури за всеки език става през Control Panel, Regional and Language Options \ Languages \ Details   


Подсказка (hint) И за английския можеш да си качиш повече подредби: US101, United States-Dvorak, ако искаш, разбира се. И за българския може да оставиш само една подредба- тази, с която работиш. Кеф ти риба, кеф ти паламуд.
<--Ей това излиза до часовника, ако за някой език сложим повече клавиатури:

Проблем - това не излиза!   Решение: цъкаме на правоъгълниците (тултип "Restore"). Language bar почва да плава по екрана. Превключваме на BG. Клавиатурката се явява. Цъкаме на минусчето и индикатора пак си застава на мястото.

За да се смали Eзиковият индикатор и застане където му е мястото - до часовника, като на картинката - трябва да се щракне дясно на Language Bar и се избере Settings. Там трябва да има само една чавка -на Show the Langiage bar on the desktop. След това, за да не плава по десктопа Езиковият индикатор трябва да цъкнем на минусчето над обърнатото надолу триъгълниче.


 

Стъпка 2: Комплексна настройка за Българин, включваща DOS CodePage855, при което няма проблем с имена на Кирилица, когато се обменят файлове с Уиндоуси 9XX -Me (на които не е качван кирилизатор) през FAT носител - дискета и диск с FAT16 и FAT32. Просто трябва да се поразцъкаш из контрол панела, XP-то и .NET си имат Български като слънце.     продължение --->


Някои общи забележки за езици и клавиатури при Windows XP и .NET

Кой да е Windows от 95 насам при копи-пейст преобразува ANSI <--> Unicode за английски и за езика, поддържан на системно ниво.  Windows XP (2000 и .NET) го прави за кой да е език!!!   Той помни за всеки прозорец кой език е включен. За коректно копи-пейст (Ctrl-C,Ctr-V) на текстове с Кирилица трябва и двата прозореца да са на BG, иначе текста става на джинджифлютки или въпросителни. Отнася се и за един прозорец. Ако програмите работят с Юникоде прехвърлянето не зависи от езиковия индикатор. Последното може да го четете и обратно: ако копи-пейста не зависи от езиковия индикатор, значи и двете програми работят с Юникоде.

Не е задължително на езика да качваме неговата клавиатура. Това има и практически смисъл. Ако за German(Germany) сложим клавиатурна подреба US, тогава лесно можем да качваме специалните Немски букви с две точки отгоре, описаното в хелпа на Уорда, точка: "Insert an international character by using a shortcut key" работи, а при клавиатурна подреба Germany - не. (Описано е, че се натиска Ctrl+Shift+: пуска се, след което се чуква буквата.) Последното важи за всички версии Windows.



Направено на 1 Декември 2001    Последна корекция на 15 Октомври 2002