Гювечи от Инжинера - сайта на инженер Генади Атанасов
Практически рецепти от Инжинера. Как се вади Кирилицата на някои програми


Нека още в началото отговоря на един често задаван въпрос, който е принципиално важен. Въпросът е:
При мен Кирилицата си работи добре, аз си качих [име на кой да е кирилизатор].
Само еди кое си нещо неще, а също еди кое си ми се скапа. Кажете ми тези неща как да си ги оправя, другото ми е добре.
Отговора е: Да не си! Кой те би по главата да заменяш оригинал с имитация!    към кирилизациятаОбщо обяснение за вадене на Кирилицата като частен случай на многоезиковата работа на Уиндоуса. Важи за произволна грамотна нова програма.

Многоезиковата работа забавя старта и действието на програмите. Особено ако си любител на фонтове и си нарескал директорията Fonts до откат, старта на програмите с многоезикова поддръжка се забавя с 5-10 секунди. Затова доста сериозни програми си имат и вътрешен фонт, само на латиница, за да са "бързи като светкавица". На тях първо им се пуска отнякъде многоезиковата работа или им се спира употребата на вграденият фонт.

Общата рецептата:
Първо, очисти си Уиндоса от каквито и да е остатъци от кирилизатор, нека оригиналната му многоезикова поддръжка излезе в целият си блясък. После извади Кирилицата на системно ниво - тогава тя е равна с латиницата.   теоретично обяснение за език на системно ниво

За 2000 XP и .NET съм написал подробни указания. Как се качва фонетична подредба на 2000 и на XP и .NET и как се вади поддръжка на Кирилица на системно ниво на 2000 и на XP и .NET

За 9XX и Me необходимите работещи файлове и обяснения съм ги събрал накуп. Включена е фонетична подредба и деинсталатор за кирилизатори. Ако сте взели поне един изпит с четене, ще се справите.
"Истинската Кирилица - саморазархивираща се 127K"     "Истинската Кирилица - RAR архив 103K"

Второ:
Сега инсталирай програмата, трябва да си сложи сама всичко. Поне M$Office 97+, Autocad 14+, ICQ и Outlook Express го правят. Ако не - разрови по менютата из Options и/или Preferences. Търси Font и избери MS SansSerif, Courier New, Tahoma или Times New Roman. със Cyrillic. Ако не излиза Cyrillic, значи от някъде трябва да се пусне Multilanguage support или да се спре Use (bitmap, internal или подобно) fonts for... Елементарно, Уотсън! Внимание! Казах Tahoma, а не Tahoma(cyr). Оригиналните (верните) фонтове се казват точно както съм ги изписал. Те са многоезикови, включително и Кирилица
Без Първо няма гаранция, че Второ ще работи!Конкретните примери

 1. AutoCad 14 и следващи
  1. Аутокада е твърдо Юникоде програма. Способен е да покаже Кирилицата в чертежите под всеки Уиндоус, който има Кирилица колкото за браузър. Или въобще без Кирилица, ако в чертежа се ползват Аутокадските фонтове, а не тези от Уиндоуса. Но ако той има някакво съмнение, че може да стане грешка, в прозореца за редакция показва буквите с техните Юникоде номера и тогава няма начин да се редактират текстовете (който знае наизуст Юникоде номерата на кирилските букви, няма какво да научи от мен).
  РЕШЕНИЕ: От Контрол панела сложи Regional Settings = Bulgarian, Аутокада гледа там, а не в кирилизатора.
  2. Изкарване Кирилица на Multirow Text:
  РЕШЕНИЕ: Вграденият редактор е с фиксиран енкодинг Латиница, трябва да се замени. През Tools - Preferences - Files -Text Editor, Dictionary, and File Names -Text Editor Applications - бутона Browse посочи вместо Internall грамотен текстови редактор, например TextPad. NotePad също става.
  3. Чертежа не е плакат! Ползвай Simplex.SHP. Евентуално може и Courier New, Tahoma или Times New Roman, но при тях трябва мощен принтер. 15 реда с Times New Roman забиват лазерен принтер с 1MB памет.
 2. Cardfile от WIN 3.11 (картотеката) точи се оттук   или оттук
  Решението не е мое, цитирам дословно:
  "...И сега бидейки в братска Канада, ми тръснаха тука един уиндоус МЕ. Хубаво ама аз пък искам да си чета Кардфайла - много полезна програмка от времето на 3.11. (по-точно искам да си чета базата с телефони и адреси правени с тоя кардфайл). Какво ли не правих, къде ли не се чесах, хватките ми не помогнаха. Добре, че се разтърсих..викам си - някой може да го е правил това.. и хоп какво намирам - рецептите на инжинера.
  Еми тръгна като пушка. Значи в страницата с това как се подкарват разни програми на кир, може да добавиш и Cardfile. "Просто прилагате рецептата на инжинера за кирилизация на системно ниво. Карфайла (картотеката по нашенски) си тръгва на кир от само себе си".
  Поздрави,
  Марио (също инжинер)"
 3. CD-та с файлови имена на Кирилица
  Считайте, че тези CD-та са ви изпита дали сте изкарали Кирилицата на системно ниво. Нищо друго не се иска!!! За правенето с Неро чети
  по-долу.
 4. EUDORA Mail
  EUDORA Mail е христоматиен пример за това, че ако ползвате нещо различно от оригиналната кирилизация на Windows-а всичко може да изглежда добре, но само изглежда. Единственият известен ми проблем при кирилизацията му е Флекс Тайп 3.2. Проблема се явява при получателя във вид на странен енкодинг на писмото. Не се разкодира с нищо. И Щирлиц няма да ви помогне. За да чета такива писма написах средство на ДжаваСкрипт за преконвертиране на такова писмо при получателя. Работи ON/OFF Line.    
  2 x Base64 Converter   - отваря се в нов прозорец, за подробности неговия хелп.
 5. Фонтове на квадрати - виж "Кирилизирани" фонтове

 6. ICQ
  Айсикюто никога не е имало проблем с Кирилицата. Но според някои - въобще не я бележи, и вместо букви изкарва "джинджифлютки" (djindjifliutki). Оправя се по следната тристъпкова процедура:
  - Изваждате си Кирилицата на системно ниво.
  - Преинсталирате айсикюто. Настроиките трябва да се оправят сами. Ако не: - Отваряте айсикюто. На Owner preferences, Miscelanios се слага чавка на Multilanguage support.
  - Сменяте фонта на Courier New или Tahoma, Cyrillic
 7. "Кирилизирани" фонтове
  Аз не обичам фонтове. Напусто е цялата естетика, ако накрая не може да се прочете какво си писал. Затова се придържам към "Светата фонтова троица" - Courier New, Times new Roman и Tahoma. Това е моят съвет, а надолу е чуждо, но е полезно.
  Проблемът:
  Вие си работите на M$Word 6 или на StarOffice 5. Имате чудесни "кирилизирани" фонтове и сте си написали много неща с тях. Преминавате на нещо по-съвременно - OpenOffice.org 1.0 или M$Word 97 или следващ. И - с ужас установявате, че при някои от шрифтовете вместо букви се виждат квадратчета. Как да се направи така, че старите документи да могат да се четат и то с техните си шрифтовете? Иначе шрифтовете си имат Кирилица, в текстови редактор си работи.
  Решението:
  1. Изтеглете си ttfconv.zip оттук:
  http://ourworld.compuserve.com/homepages/PaulGor/ttfconv.zip
  или направо от сайта на автора:
  http://webcenter.ru/~kazarn/ttfconva.zip     ftp://ftp.quarta.com/WinUtil/ttfconv.zip

  Разархивирате го някъде, например в My Documents\ttfconv.
  2. Отворете OOo Writer или Уорда, запишете си на лист кои са "дефектните" шрифтове. Затворете го.
  3. Влезте в Start Settings Contol Panel Fonts и преместете тези "дефектни" шрифтове с букви-квадратчета в папката, където е ttfconv.exe. Това ги и деинсталира. Оставете Fonts отворен.
  4. От Start изберете Run..., и пуснете в прозорчето ttfconv.exe. Ще се изпише файла с пълният път. Чукнете едно празно и напишете *.ttf. Натиснете Enter.
  5. Ще видите DOS-прозорец, в които ще е написано името на всеки от проблемните шрифтове, последвано от `converted`.
  6. След като това конвертиране е завършило, копирайте (или преместете) шрифтовете във Fonts. Така ще се инсталират. Затворете Fonts.
  7. Това е! Оправя Българските и Руските букви, Сръбските и Македонските - не.

  Теоретично обяснение за любознателни или защо пиша "кирилизирани" в кавички. Линкове по темата.

  Съветът е от Стефан Стефанов stefanov_bg@mail.ru Също разбира и от OpenOffice, написал е статия в бр 8/2002 на сп. Бизнес Софтуер


 8. MAIL.BG - някои писма
  Мейл беге си работи на Кирилица. Но някои писма, например кодираните с UTF8 не се четат. Енкодингът на практика не може да се смени. При смяната му Мейл беге те изхвърля пак на Потребител - Парола.
  РЕШЕНИЕ: Енкодингът може да се смени офлайн. От папка "Входащи" цъкаме дясно върху проблемното писмо и избираме Save Target As... и записваме писмото. На записаното писмо можем да му сменямаме енкодинга всякак. ОБАЧЕ: ако писмото е пратено от компютър с EUDORA и Флекс Тайп 3.2 и това няма да ви помогне. за EUDORA
  Допълнителен съвет: ако си пазите копия на писмата офлайн, изтрийте скриптовете вътре. Те са два, трие се всичко от <SCRIPT language=JavaScript> до </SCRIPT>
 9. МикроИнвест
  Кирилица на системно ниво за менютата. За съжаление, справките са твърдо с Hebar. Затова ви трябват и следните файлове: hebar.ttf, hebarb.ttf, hebarbi.ttf, hebari.ttf. Най - добре ги искайте от МикроИнвест, когато си купувате програма от тях.
 10. Nero Burning Rom
  Нерото не показва Кирилица в панела за компилацията, но на CD-то излиза. Обаче - никакви остатъци от кирилизатор!!! Проверено - направил съм си Българските емпетройки с имена на Български. Необходимо е да има чавки на ISO 9960 и Joliet. картинки, 18 КВ
  Пробвано под 98 и Nero 5 . 5 . 6 . 4
  забележка: аз всъщност непроверено нямам на сайта.
 11. NotePad + Пощенски клиент
  Ноутпада се кирилизира, като му се избере шрифт CourierNew 11Pt скрипт Cyrillic. Обаче ако седнете някъде на кофти (чрез кирилизатор или през Multilanguage Support) кирилизиран компютър, може да е невъзможно да да си копнете текста на писмата и да ги пейстнете в пощенският клиент. То може, но се извършва конверсия към "маймуница" Заобиколното решение е да отворите *.txt файла с браузъра. Просто влачите txt файла и го дропвате насред прозореца на браузъра. На него може да му се избира енкодинг. От там копи-пейста към пощенският клиент е обикновено без проблем.
  Лирично отклонение: Ако работите в стил "каубой" - с прозорци на цял екран и единично цъкане на мишката и сте убедени, че като цъкнете на някой файл ще стане каквото трябва, е време да се замислите. Единичното цъкане е браузерен интерфейс, там като цъкнеш, се показва нещо. С файловете на компютъра ви може да се правят разни неща. Те също вършат разни неща. Мен лично ме е страх да работя на компютър с единично цъкане. Ако на вас ви е удобно, вероятно не работите, а гледате картинки и играете игри.
  уточнение: каубоят е просто говедар
 12. OPERA 5 (браузър)
  Отваряме: File - Preferences - Documents
  Има две колони със заглавия Document и User. Чавки да има само в колоната Document. Слагаме чавка и на Document mode as default. Да, обаче не, Операта не е от най-грамотните програми.
  Налага се да цъкаме двойно подред почвайки от Normal през Heading1, чак до долу. Отварят се прозорци, в които можем да изберм фонт и скрипт към фонта Cyrillic.
  Коментар: OPERA 5 работи малко идиотски. Фонта (Courier, Arial...) се взима от документа. Обаче charset=windows-1251 не се взема предвид, а се чете скрипта за User настройките. Ако той е Western - тц на Кирилицата

  OPERA 6 (браузър)
  Шестата опера си е грамотна отвсякъде. Просто я качвате на Windows със Кирилица извадена на системно ниво и - работи. Откакто Outlook Express ми отвори сам, без аз да цъкна никъде едно писмо със вирусен скрипт, минах на нейния пощенски клиент, той не е така глупашки самоинициативен.

  Пълно побългаряване интерфейса на OPERA 6.x (менюта, картинки, даже Tip of the Day) има тук:   Опера :: Най-хитрият и бърз браузер на Земята   Там има всякакво за Опера. Аз си дръпнах Опера 6.05 от нейния сайт и тя просто има Български.


 13. Фотошоп       PhotoShop
  Най важната особеност при кирилизацията на PhotoShop е, че Фото Шопите не са еднакви и се държат различно според това, над кой Windows работят. Кирилицата се вади от хич до без проблеми. Това не става току-така, ползват се хватки:

  - Хватка 1252=c_1251.nls   Променя се ключ в Регистрито:
  HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Nls\CodePage
  Намирате NAME - 1252 Стойността (Data) е c_1252.nls.   Променяте на c_1251.nls
  PS6_Fonts.png Съвета съм го преписал от тук:     sofia.bgplus.com/forum     www.xpoint.ru
  Но: Уиндоуса губи Немски, Френски, Испански... букви с умлаути, ударения и подобни! Рестарт на Windows не е необходим, само на програмата. Първо пипате регистрито, после пускате програмата. Това е съвет с повишена мощност, помага и при други програми, за Майкрософтските шрифтове и евентуално за други.

  - Хватка Copy-Paste   Като не може да се пише на Кирилица, няма да се пише! Ще се пейства Кирилишки текст, написан където може. Успешен е Копи-Пейста от Юникоде програми: M$Word 97+ и браузъри. WordPad става, без тоя на W95. NotePad за 2000 и XP също става.

  - Хватка Шрифтовете под чертата   Гледай картинката в дясно, правена е на XP. Това са Майкрософтските шрифтове и някои други, на които Фото Шопа вижда Кирилицата коректно. При 98 подредбата е обратна - добрите шрифтове са отгоре.

  Фотошоп 7
  Кирилица просто има. Шрифтовете под (за 98 над) чертата могат да се заменят един с друг и след като текста е написан. Тези под чертата трябва да се изберат в момента на писането.

  Фотошоп 6.0
  При работа над 2000 и XP (вероятно и над NT4) кирилизизацията на системно ниво е без значение. Прилагат се хватките "Copy-Paste" и "Шрифтовете под чертата". На пейстнатия текст може да му се избира шрифт, големина, ефекти буква по буква или нацяло. Кирилица имат и някои от шрифтовете над чертата, но те не търпят промяна с друг шрифт.     ImageReady 3.0 иска и "1252=c_1251.nls". Тогава и ФотоШоп 6 прописва на Кирилица от клавиатурата с фонтовете под чертата.
  Над 98 с Кирилица на системно ниво се прилага "Copy-Paste" хватка. Там добрите шрифтове са над чертата. (същите са, но ги реди иначе). С шрифтовете под чертата може да се пише от клавиатурата, но не търпят смяна после. "1252=c_1251.nls" няма ефект. На ImageReady 3.0 не извадих Кирилица.

  Фотошоп 5.5
  При работа над 2000 и XP (вероятно и над NT4) кирилизизацията на системно ниво е без значение. Успива се с хватката "1252=c_1251.nls" включително и ImageReady 2.0
  Над 98 с Кирилица на системно ниво е зле. Пише се само със системните шрифтове и с такива, кирилизирани като за Windows 3 - Timok, Hebar, SAFont и подобни. Сменявайте Фото Шопа или Уиндоуса!

  Фотошоп 4.0
  При работа над 2000 и XP (вероятно и над NT4) кирилизизацията на системно ниво е без значение. Той работи подобно на M$Word6. Има си Courier New CYR и подобни. Успива се с хватката "1252=c_1251.nls" след която се вижда Кирилицата на всички шрифтове които имат. Над 98 с Кирилица на системно ниво "1252=c_1251.nls" не помага, Кирилица имат само част от шрифтовете.

 14. Quark-x-Press
  Получих запитване за проблем: "На чисто инсталиран Win98se, без всякакви кирилизатори, няма чисто копи- пейст от MS Word съм Quark-x-Press. Текста излиза на въпросителни. Освен това Quark-x-Press се скапва след инсталиране на "специалния драйвер за печатницата" После файловете се отварят с липси в текста.
  Принципното положение е, че Кирилицата не е нещо по специално от френския например, и всяка грамотна програма трябва да работи с нея. Проблема се оказа в това, че Кирилицата не е била извадено на системно ниво, а през Контрол Панела. Ето отговора на настояването ми за повече подробности:
  "просто си оправих настройките с онази команда, която се пише в dos prompt и другото се оправи само :)."
  Просто е за който не е опитвал кирилизатори, след тях едноредовата команда не работи.
 15. TextPad
  Който работи недърварски на M$ Word веднага ще хареса TextPad. Всички корекции по този сайт, пък и доста от първоначалното писане съм направил с TextPad - много е удобен. Но Кирилицата му е кофти скрита:
  Меню Configure, Preferences, Document Classes, Default, Font. Courier New, Regular, 11, Cyrillic. После караме надолу в подточките на Document Classes. Всяка подточка има хептен подточка Font, слагаме същите настройки.
  Още за TextPad   ---->
 16. WinAmp 2.8
  Уинампа, поне с оригиналният си скин няма проблеми с Кирилицата. Тоест, той е сериозна професионална програма, правена да работи по целият свят. Само, че фабрично (по default) е настроен за Юесейците.
  Цъка се дясно някъде по главният прозорец на Уинампа. Избира се Options, Preferences, Display. ОТЧЕКВА се Use bitmap fonts for main title display (no int support). От другата песен вече работи. Око да види (24КВ)
  Ако не се получава, значи вашият Windows не е кирилизиран на системно ниво, прочети най-горе

  WinAmp 3.0
  НЕ СЕ КИРИЛИЗИРА, но за сметка на това ми забива! Откъде накъде ще трябва да точа езикови настройки, старият просто си ползваше системните фонтове! Въобще правилото, че версия *.0 или *.1 не трябва да се ползва важи с пълна сила. Освен това, е премахната и най-ценната особеност на 2.Х Уинамповете - да зареждат емпетройка наведнъж и повече да не четат от диска. Защото музика се слуша предимно като фон, докато се работи нещо. Желателно е да не пречи на работата, а непрекъснатото четене насича движението на мишката (по народному - забозва). Когато чета за плейъри и файлови формати за музика, винаги съм се чудил, какви простотии пишат: скинове, бутони, "двойно по-добра компресия при същото качество". Изглежда, аз ще съм първия, дето ще ви светна истината: само съчетанието MP3 (ама не MP3PRO!) и Winamp 2.X позволява безпроблемна работа с едновременно слушане на музика. "Забозването" е само в началото на песента, после бачка и пее без проблем дори на комп с малко мегахерци, но с поне 64М RAM. В момента ми трещи от колоните Iced Earth, обичам да работя на музика като фон. Заради бозенето махнах всякакви други плейъри. И WMA, MP3PRO и подобни измислици също. Забележете, че ако слушате чужди емпетройки по LAN, забозването става на чуждия компютър. При непрекъснато четене бозенето е непрекъснато и човека може просто да отшарне песните.

  Как става тази настройка за четене отведнъж:   Options,   Preferences,   Plug-ins,   Input, Nullsofr MPEG Audio Decoder 2.8a (IN MP3.DLL),   General,   Full File Buffering, в прозорчето пишем 18000   По - голяма от толкова емпетройка не съм виждал.

  Още едно ценно качество на Winamp 2.8   - наточване само началото на песента, за да преценим дали да точим цялата. Пак там, но не в   General,   а в Streaming. В прозорчето пишем 300, това са около 18 секунди. Двата плъзгача надясно. За да чуем, копваме URL адреса от браузъра и го пускаме в плейлистата при песните. Като наточи 300К, ще ги изсвири.

  Може би, по рано трябваше да напиша тези съвети, а не да се ограничавам само с кирилизацията. Чувствам се отчасти и аз виновен за това, че писачите на програми мислят, че ние ядем доматите заедно с колците, а на програмите им гледаме като биче на шарена каручка. Да го ... променят това си мнение!


 17. ?????
  Питайте бе! Един с питане .....
        А ако знаете - пишете, и ще си видите съвета и името в Нета. Но първо погледнете "отговори на въпроси"    
           Начало на сайта
започнато на 31 Октомври 2001
корекция на 01 Декември 2002