Гювечи от Инжинера - сайта на инженер Генади Атанасов

 

Отговори на въпроси

| начало | кирилизация на уиндоус - канелка | кирилизация на програми | още гювечи | четене | отговори | автора |


В. Искам да сменявам езиците с Ctrl, като Флекс Тайпа   Какво да правя?

О.   Като отворите в Контрол Панела прозореца, в който се избират и променят езиците и подредбите им, има избор на клавишна комбинация.   Изберете Ctrl- Shift   Това е като Ctrl, само протягате пръста повече, да докачите и Shift.

 

В. Аз направих написаното на твоя сайт, ама Кирилицата не се оправи.  Какво да правя?

О.  РЕШЕНИЕ 1: Сайта е много голям, отнася се за 6 (шест) версии Windows, а те си имат и подверсии, и номера на Сървизпакове. За доста неща има по 2 начина за решение. Програмите също имат версии (Help, About). Който иска точен съвет, да ми прати точна информация, включително кое именно от коя страница е направил.
РЕШЕНИЕ 2:   10 лева да ида на врачка за да ми каже какво е мислил питащият, като е писал. Мислил ли е въобще.

 

В. Архивите са развалени!  Как да наточим работещи Рарове?

О.   Нетскейп почти винаги точи лошо. IExplorer 5+ и Opera 5+ май нямат въобще проблеми с точенето, но зависи от връзката и провайдера.
РЕШЕНИЕ:   Точете със сваляч (download manager) Те са затова измислени!

 

В.  Деинсталацията да се махне!  Не искаме деинсталатор за фонетичните подредби, защото ги деинсталират по грешка или злонамерено.

О.   Наистина, както са направени фонетичните подредби от Инжинера нямат нужда да се деинсталират. Оригиналният начин на действие на Windows-а си стои и може да се ползува от който не иска фонетична подредба.
РЕШЕНИЕ:  Деинсталирайте. В инсталиращият INF променете следният ред:

AddReg=KeyboardReg,UnistReg

така:
AddReg=KeyboardReg ; ,UnistReg
Инсталирайте пак.

 

В.  ЗИП или РАР? Защо фаиловете са рарнати, нали Зипа е по разпространен?

О.  Това, че е по-разпространен не му пречи да е калпав. Работя с архиватори още от Досовската древност, когато разбивахме игра на няколко дискети с ARJ. Имам всички по-разпространени, с изключение на WinZip. Ползвам изключително WinRAR, той се справя и със зиповете по-добре от самият WinZip.
Не ща да зипосвам файловете, по лесно може да сбъркате. WinRAR-а има експлорерски интерфейс и директориите се виждат като папки. Ловите папката Injinera с левият бутон на мишката и от прозореца на WinRAR-а я хвърляте където искате по технологията "Тенджера - черпак - паница", по често наричана Drag and Drop. Обаче ако работите с WinZip е много вероятно да изсипете фаиловете накуп. Впрочем, те не само се виждат, но и се държат като в експлорер - може да отворим програма, която не е само от един файл или HTML файл с прилежащи картинки направо от архива. Зипа направо трева рупа. Също и "специалистите" дето го препоръчват него, WinACE или друг архиватор. WinRAR 2.9 работи по-чисто с поддиректориите в архива, отколкото Use Compresed Folders на XP
Резюме: Зипа е за специалисти, с Рара може да работи всеки.


Последна корекция на 01 Декември 2002