Сайта е на инженер Генади Атанасов

Частни случаи за работа с Кирилица - Български ДОС

Kъм теоретичните обяснения "Що е Кирилица под DOS"

 

На тази страница:
 1. Щирлиц 4 настроен за Българи. --->
  • Разкодиране от джинджифлютки към Кирилица
  • Конвертиране Латиница към Кирилица и обратно с настройваемо съответствие.
  • Преобразуване на текстове WIN-MIC за четене и печат.
 2. Комплект инструменти за работа с Български ДОС програми  Печат на ДОС файлове с нестандартната МИК кодировка на Windows принтер - лазерен или мастилен. Подкарване на Български DOS програми без разръчкване на Windows-а, версии 95 до XP
  • Кирилизатор за конзола Bds2_1.com
  • Тъп преобразувател WIN <--> MIC - само 4K програма Win2Mik.EXE
  • Указания за работа с TextPad
 3. Пълна конверсия на текстов файл, включително псевдографичните знаци и печат на произволен принтер. --->
   Посредством програмата DOSPRN


Написаното на страницата "Поддръжка на език на системно ниво" е валидно, но не за България, понеже нашите DOS програми не работят с някоя от стандартните кодови таблици, дори и стандарта да е БДС. Използваната у нас МИК кодова таблица е нестандартна. За България Windows-а има поддръжка по една от кодовите таблици с Кирилица - CodePage855. Тя служи само за показно - ей това щяхте да имате, ако с кирилизацията за България на Windows се занимаваха нормално интелигентни хора, а не "специалисти"

За Щирлиц версия 4.01   Щирлиц е програма, способна да разкодира и доведе до читаем вид всяко нещо, което е било на Кирилица и после се е объркало. Просто щракате на иконата с ключето. Но според принципа "Всеки гледа първо мене си" автора и Всеволод Лукянин я е настроил като за Руснаци. Нестандартната Българска ДОС кодова таблица MIC я има, но не е чекната да се използува при конверсиите. При Lat <--> Cyr конверсиите няма българска фонетична, при която:
` = ч       ~ = Ч      [ = ш       { = Ш      ] = щ       } = Щ

Програмата е безплатна за некомерсиални цели и разпространение в непроменен вид, може да вади интерфейс на Български. Затова ви предлагам комплект от оргигиналния инсталационен файл на Щирлиц и два от файловете, където са му настройките и които са от мен. Инсталирайте в която директория ви е кеф и после риплейснете Shtirlitz.cfg и Shtirlitz.dat с мойте.

Щирлиц 4.01 и Българските настройки (702KB)


Как да работим с Щирлиц с мойте настройки.    Трябва Параметри, Декодиране при зареждане  да е отчекнато. Текста за конверсия може да попадне в Щирлиц като файла се отвори с Щирлиц или като го копнем и после го пейстнем.
Конверсията става, като натиснем иконата, отговаряща на "ОТ", държим бутона натистат и влачим до иконата, отговаряща на "КЪМ" Ето примера за транслитерация, от и към:
картинка - пействаме текст в прозореца на Щирлиц картинка - текста е пейстнат
картинка - натискаме бутон Win и после Lat картинка - текста е конвертиран
картинка - натискаме бутон Lat и после Win картинка - текста е конвертиран
На това безименният народен гений му вика "Ори, мели, яж!", но заради търсачките му слагам име:
Конвертиране Латиница към Кирилица и обратно с настройваемо съответствие чрез Щирлиц
Това дето е на картинките по-горе е по искане на нашенец, студент в Германия. На университетските компютри под NT4 админа им е приложил "Нихт пипен, кайне булгарише клавиатурен, нихт мамата". Флекс Конверта на Датекс не може да се пренастрои за описаните по-горе съответствия (сещам се за мисълта на един познат, че ако някой не става за дадена работа, той най-вероятно не става за никаква работа, малко вероятно е да си е сбъркал професията). Щирлиц обаче работи без проблем. Може да се добави собствена конверсия, както аз направих, единствената особеност е, че трябва да са описани 61 или 62 букви, иначе Щирлиц проявява собствено мнение за малки и голями букви.

Печат на ДОС файлове с нестандартната МИК кодировка на Windows принтер - лазерен или мастилен, вариант 1.
Едно от решенията е да не печатаме направо от програмата, а да и изберем Print to File след което на файла да му направим конверсия MIC --> Win. Това може да стане чрез Щирлиц както е показано на картинките. Сейваме файла под друго име (програмата може да си търси оригиналният файл с оригиналната кодировка, нека си стои) и после може да го разпечатим.

картинка - Щирлиц, отворил текст на джинджифлютки

картинка - текста е прекодиран

Най -добре е да работим с чисто преинсталиран Windows, за да е сигурно, че сме махнали кирилизатора окончателно. Съобщенията на кирилизаторите, че се деинсталират успешно са чиста лъжа. Българската програмата, искаща MIC кодова таблица     се пуска на цял екран     чрез BAT файл, който преди нея пуска Bds2_1.com - муцка кирилизатор за конзола от V. Valev. Действа само в тази конзола, където е зареден, след затварянето и - все едно, че го е нямало. Примера е от Wd.exe, същото става и с програмата за ДДС -Dnevnici.EXE и с Ажур. Ако има кирилизатор, той само пречи. Прясно преинсталираният Windows без кирилизатор си вижда Кирилицата навсякъде без проблем, включително и по мрежата, а старите дето са осрани с Флекс Тайп - не. Поради известният дефект на Флекс Тайпа, че при преинсталация на Windows някои файлове стават недостъпни, старите не смеем да ги пипаме. (не го бъркай, че ще замирише още по-силно)


За Бога братя, не опитвайте наркотици или кирилизиращи програми, отърваването е много трудно!


Комплект инструменти за работа с Български ДОС програми. Баш вариант за печат

Проверено с Ажур под Win95 и Win98SE

Краен резултат - иглените принтери се пускат само за печат на платежни нареждания.

Инструменти:

 • Bds2_1.com - Cyrillic keyboard driver & CGA/EGA/VGA font handler v2.1 (Jun 1995)
  от V. Valev Това е кирилизатор с МИК кодова таблица и клавиатурен драйвер с БДС и фонетична. Работи в ДОС прозорец под Windows (95 до XP), но само за прозорец, разпънат на цял екран чрез натискане на Alt-Enter. Освен Ажур вади Кирилица и на Dnevnici.exe, WD.exe, вероятно и на други подобни. Включил съм го заедно с текстови файл с обяснение. Bds2_1.com най-рядко създава проблеми от подобните програми, но при нужда може да ползвате и друг.
 • Win2mik.exe от Григор Гачев, М.Д. и Ф.Д.
  Windows (ANSI) <--> MIK ASCII Cyrillic Charset Convertor
  (C) 1997, Grigor Gatchev, M.D, Ph.D. No rights reserved.
  
  Това безплатна програма проста като отварачка за бира. Работи на принципа "Ти го правиш, то се лее".
  Слага се някъде, най-добре в ...\NePipai или в ...\User . Прави и се шорткът, зачеква му се Close on exit и се слага в SendTo. Цъкаме дясно на файла с данните, от менюто избираме SendTo Win2mik.exe. Мигва и изгасва черно екранче и готово. Файла вече не е на джинджифлютки, можем да го разпечатаме. Да, обаче така за Ажура е на джинджифлютки. Нема проблем - още веднъж SendTo Win2mik.exe и той се прекодира пак. Трепач! Григор Гачев дори не трябва да пише лозунга "Обичам хубавите работи" - то си е ясно.

 • TextPad 4.4.1 или по-нов.

  Текстови редактор истинска 32 битова версия. Който ползва клавишните комбинации на M$ Word ще му пасне веднага. Маркиран текст може да се влачи с мишката (Move, а при натиснат Ctrl - Copy) в един или в два документа -гребвате от единя и пускате в другия. Може да отвори няколко файла по няколко мегабайта, има безупречна Windows-ка Кирилица. Настройват му се фонтовете отделно за екрана и за принтера, има Page Setup и Print Prewiew. През Configure - Preferences -Document clases -Default - Font се настройва така:

  TextPad настройки

  Качва му се фонт Courier New със скрипт Cyrillic. За екрана се избира 10 или 11 Pt, а за принтера 11 Pt за страници с Нормал и 6 Pt за кондензед. Пеидж сетъпа е: лист А4 Portrait, Top, Bottom, Right по 0.5см Left 2.6 см. Това понася на повечето лазерни принтери, мастилените може да искат по-голямо Top.

  Внимание! Courier New (Cyr) e някаква измислица и най- добре го изтрийте. Истинският Майкрософтски фонт е Courier New

  TextPad се точи откъдето го намерите. (www.google.com търсене на textpad.exe download) Нерегистрираната версия досажда с начален екран "дай парите, мерси не пием", но си работи O.K.

  За тази страница допринесоха и Антон Александров, Даниела Тинева и Ангел Узунов. Те пробваха написаното и дадоха отзив "това ни трябваше"

Bds2_1.com, файл с допълнителни указания и Win2mik.exe (19KB)

Пълна конверсия на текстов файл, включително псевдографичните знаци и печат на произволен принтер.

Ново от Януари 2004 година.

 

Прочитате обяснението как да си качите DOSPRN и да му добавите необходимата конверсия за българския ДОС.   Правите го. После е лесно - трябва просто да метнете преименувано копие на файла там, откъдето DOSPRN ще го отпечата. По дефолт - на:
C:\PRNSPL

За целта си правите скриптче ТоDOSPRN.BAT Примерно:

@echo off
rem copy textfile to C: and rename to PRNSPL
rem Read DOSPRN Help
IF EXIST C:\PRNSPL GOTO EXIST
copy %1 C:\PRNSPL
EXIT
:EXIST
ECHO File C:\PRNSPL alreadi exist. Break operation
exit

Правите шорткът на ТоDOSPRN.BAT и го слагате в SendTo. Цъкате дясно на проблемния текстови файл с българска ДОС кодировка и избирате
SendTo - ТоDOSPRN

Това е! Файла се отпечатва прекодиран на принтера, който е избран в DOSPRN

Моля, не ми пращайте въпроси "Имам един стар принтер..." Това, че сте скръндзи не може да е мой проблем. Sorry.
^ Начало на сайта ^      <--Предната страница - Меню за точене       ^ горе ^Направено на 6 Януари 2002    Последна корекция на 11 Януари 2004