Сайта е на инженер Генади Атанасов

Кирилизация на Windows от раз - от Инжинера

Ако след сетъп на Windows 9ХХ и МЕ нямате Кирилица, това е защото при сетъпа не сте избрали Bulgarian или пък сте си купиили такъв Windows, който се сетъпва без да пита за нищо направо на настройки USA. Евентуално може да сте набавили (не съм видял купен Windows без Кирилица!!!) някоя от версиите на Windows 95, които просто нямат Кирилица, тогава - тц!
Ако не сте правили опит за качване на кирилизатор, може да изкарате собствената безупречна Кирилица на Windows-а от раз (on the fly). Напишете в ДОС прозорец под Windows следният ред: (копнете го и го пейстнете, че е по-лесно)

RunDll.exe setupx.dll,InstallHinfSection L0402 2 %windir%\INF\LOCALE.INF

Резултат: появява се Copy Files прозорче, поканвате се да рестартирате и след рестарта Windows-а е кирилизиран. Това прозорче обаче търси оригиналните инсталационни фаилове на Windows-а и ако не ги намери само, трябва Вие да му ги покажете -от CD, диска или по мрежата. По отношение на Кирилицата това е еквивалентно на пресетъпване с избор на Locale "Bulgarian" и Keyboard Layout USA.   Цъкни тук ако искаш подробно описание
След рестарта остава да си качите езиков индикатор на Български от Control Panel\Keyboard и ако искате- Фонетична БГ клавиатура от Инжинера.
Недостатък: в Autoexec.bat само добавя редове "mode con codepage.." и ако се приложи няколко пъти, те се натрупват.


Преди да го направите, прочетете
Не отговарям за поразии! и Кой Windows има Кирилица вътре?
След като го направите, не казвайте какво мислите за тези, които са Ви продавали кирилизатори за 20 лева до 30 долара. Човещината и уважението са най-важни. Те ако не са хора, Вие бъдете.
За Windows 2000 това си го има.   Линк към подробното описание -->   Там в Control Panel отворяме Regional Options и слагаме (ако няма) чавка на Cyrillic. В този момент може да ни се поиска инсталационният диск. В полето "Your locale (location)" избираме Bulgarian и цъкаме върху него. Прозореца се затваря сам и в него остава надписа Bulgarian. Цъкаме на бутона "Set default" (бутона долу вляво). Показва се друго поле със списък на страни. В него избираме Serbian (Cyrillic) и цъкаме върху OK. Всъщност, всички "Set default" Кирилици са еднакви под 2000, те са CodePage 866, само Serbian (Cyrillic) е CodePage 855, тази, с която работят на български 9x и Me Windows - ите без кирилизатори. ВНИМАНИЕ! ако ви се струва, че трябва да се вършат някакви процедури върху някого, насочвайте се съм Майкрософт България или директно към Бил Гейтс! Аз като неспециалист просто установих как да се почисти изцапаното от тях!

написано на 19 Юли 2001
корекция на 23 Октомври 2001