Сайта е на инженер Генади Атанасов
"Бърза смяна на страната по метода на Инжинера" за Windows 9xx и Me - конкретни начини
"Бърза смяна на страната по метода на Инжинера" за Windows 9xx и Me ръчно или с BAT-файлове


Теоретичното обяснение за "Бърза смяна на страната по метода на Инжинера" е изчерпателно и по него може да се превключи ръчно Windows -а към коя да е страна от тези, за които е предназначен. Ето и някои указания, опростяващи работата в отделни случаи.
Най-просто рецептата се прилага, ако не желаем да променяме страната, искаме просто да поправим грешката, че Windows - а е инсталиран при избор на USA. Тогава, за България просто пишем следният ред в DOS промпт:

RunDll.exe setupx.dll,InstallHinfSection L0402 2 %windir%\INF\LOCALE.INF

Рестартираме и за проверка поставяме курсора на мишката на часовника - появява се тултип с датата, изписана на Български. За друга страна вместо L0402 се пише друго.

Процеса може да се автоматизира чрез комбинация от BAT и INF- файлове.
По-надолу има файлове за някои страни. Те правят всичко без стъпка едно. Проблемът на тези файлове са съобщенията, които те изписват. Понеже не се знае на коя страна сме настроени в момента, те трябва да са на езика на съответната страна, но с латински букви. Досега файлове с верни диалози има за България и за Македония. Не съм сигурен, че руснак може да разбере това, което аз съм писал на нещо като руски с латиница. Иначе работят безотказно.

"Опасна Багра" - един от Македонските сайтове, които сложиха моята разработка за употреба, след като Георги Станојевски оправи съобщенията, описва така начина им на работа:

"Значи, за инсталирање на македонското локале и тастатура се стартува Makedonija.bat и следи ги инструкциите на екранот. ( треба само неколку пати да стиснеш ENTER ... ресетираш и се ти е убаво во животот)."

Ще правя още BAT файлове, само ако се появи интерес от някоя страна и получа помощ за съставяне на разбираеми съобщения.

BAT-файловете версия 14 март са разделени на 2 подварианта. Тези за Windows 95 правят една от проверките по Стъпка едно, тоест проверката за наличие на файл EGA2.CPI в инсталационните файлове. Основният вариант е за Windows 98 и Windows Me и не прави тази проверка.
Сами трябва да проверите дали Windows-а не е локализирана версия и ако да - не пускайте BAT-файловете!


BAT-файловете работят съвместно с INF файл(ове), които трябва да са в същата директория.Те изкарват надписи, които задължително се четат и спазват!


Налични BAT файлове за следните страни към 2002.03.14
Страна/LOCALEДОС клавиатура
DOS Keyboard
Файл/File Name
България-Bulgaria.bat
Bulgaria95.bat
глобус на България
България+BulgariaWithDOS_KBD.bat
BulgariaWithDOS_KBD95.bat
French(Standard)-French(Standard).BAT
French(Standard)95.BAT
French(Standard)+French(Standard)WithDOS_KBD.BAT
French(Standard)WithDOS_KBD95.BAT
Македония-MAKEDONIJA.bat
MAKEDONIJA95.bat
Русия-Russia.bat
Russia95.bat
Русия+RussiaWithDOS_KBD.bat
RussiaWithDOS_KBD95.bat
English(USA)еднакво/sameUSA.bat
usa-prevedeno.bat - на Македонски
BAT - файловете вариант 26 Май 2002 (5KB)
"Бърза смяна на страната по метода на Инжинера" за Windows 9xx и Me през контрол панела


Съществува още един начин за "Бърза смяна на страната по метода на Инжинера": с малка преработка довеждаме LOCALE.INF и Multilng.inf до вид при който страната и клавиатурата може да се избират през Контрол Панела. За по-сигурно ще работим с техни копия. Ето как:
 • Точи се от моят сайт комплекта от от BAT и INF- файлове, версията от 26 Май 2002 г.

  free.hit.bg/injinera/downloads/fasLocCh2.rar

  От него ни трябва само файла AutoexDL.INF. Този файл изпълнява стъпка три и отменя необходимостта ръчно да трием редове от от Config.sys и Autoexec.bat. Написан е така, че може да работи с дясно цъкане и Install, а също се вижда и през Контрол Панела.

 • Във Windows (не е от значение, но там си е добре) директорията създаваме нов фолдер с име Atanasov. В него създаваме още два фолдера: Keyboard и Locales. Копираме AutoexDL.INF в ...Atanasov\Locales. Там копираме и файла Locale.inf, взимаме го от C:\Windows\Inf.

 • Променяме един ред в Locale.inf (САМО!).

  [LocaleList] става [Optional Components].

  Сменяме му и името, за да не го объркаме случайно с оригиналния, например LocaleG.inf - нещо до 8 букви.

 • В ...Atanasov\Keyboard копираме  Multilng.inf

  Променяме [KeyboardList] на [Optional Components]

  Преименуваме, подходящо е MultiKBD.inf.

 • Нека шоуто да почне!
Отваряме Control panel, Add/Remove Programs, Windows Setup, Have Disk. Отваря се ново прозорче със заглавие "Install From Disk", цъкаме на Browse . . . Браузваме до C:\Windows\ Atanasov\Locales, цъкаме на OK и OK.
Kartinka1

Тогава се показва прозорец за избор на страна. Най-горният ред е от AutoexDL.INF и трябва винаги да е зачекнат. Редовете надолу са от преправения Locale.inf. От тях се зачеква само една страна! Нека за разнообразие изберем Norwegian (bokmal)
Kartinka2 Kartinka3

Цъкаме на Install, появява се Copy Files прозорче, на което трябва да покажем директорията с инсталационните файлове на Windows - а, ако то не ги намери само. Процеса завършва с предложение за рестарт. За документиране в този момент направих скрийншот на екрана с часовника и тултип с датата на български. След рестарта пуснах IrfanView и направих пак скрийншот с часа и дата на Норвежки. Процеса е под 3 минути включително правенето на скрийншот с отрязване и запис на картинката.
Kartinka4 Kartinka5
Добавянето на клавиатури от тези, които са в инсталационното CD е на същия принцип.

Браузва се до C:\Windows\Atanasov\Keyboard. Зачеква се само един ред! Трябва да направим рестарт, дори и да няма покана. Един рестарт е достатъчен за страната и за клаватурата.

Смяната през Контрол Панела не отменя Стъпка едно от Теоретичното обяснение!


След всичко написано по-горе едва ли някой ще се учуди, че предлагам и фонетични клавиатурни подредби за за Windows всички версии от 9хх до XP, които имат инсталатор, работят без рестарт, сменяват се през Контрол Панела и се деинсталира пак от там през Add/Remove Programs. Тези за 2000 и XP се инсталират без спиране на System Files Protection. Най- минималната, 100% работоспособна версия, за 9хх и Me, т. нар. вариант "като пушка" е само 1 643 байта. Той съдържа работещи файлове без обяснения и се точи от тук: --->

Помагало за шматкане (site navigation) из сайта на Инжинера   

Начало-> /
Канелка за кирилизация на Windows-и
 \
-->Поддръжка на език на системно ниво (част 1/3)->
\
Карта на сайта
 /

->"Бърза смяна на страната по метода на Инжинера" за Win 9xx и Me-теоретично обяснение (част 2/3) ->

->"Бърза смяна на страната по метода на Инжинера" за Win 9xx и Me-конкретни начини (Тук, 3/3)

Ти откъде ги знаеш тези работи? Мигар всичко сам измисли?    (линкове за четене, прави се -->)

Заключение и далече отиващи изводи

Практическият извод от написаното на три големи страници (виж по-горе жълтата шматкалка) е, че Windows 9xx и Me лесно може да си смени страната на системните настройки (Default Locale) без преинсталация. С промяна само по на един ред в два INF файла това може да става през Контрол Панела. Нямало е проблем тези файлове да се напишат по малко по-различен начин и/или да се постави подходящ .cpl файл, който да показва нагледно и в достъпен вид в Контрол панела страните и да предлага избор за тяхното променяне. Могло е, но очевидно не са искали.


Да добавим и други ОБЩОЗВЕСТНИ ФАКТИ и да видим какви изводи следват.
Фактите:

Практически бяха оборени твърденията на Майкрософтци, че:

 1. Internet Explorer е неразделна част от Windows 98 и следващи. Бил Гейтс си го призна пред съда, като го насвиха
 2. Windows Me няма DOS, може да му се пусне само от дискета. Доста бързо беше направен пач.
 3. за NT - 2000 -XP смяната на страната на системно ниво може да става през контрол панела, а за 9xx и Me само чрез преинсталация, оборено в този сайт.
Въпреки това, Майкрософтци продължават да са уверени, че потребителите на Windows ядат доматите с колците. Те дори си позволиха да наричат сънародника ни Георги Гунински "Онзи безотговорен човек". Всъщност Георги Гунински е известният ловец на бъгове, който помага да се отстраняват един по един недостатъците в продуктите на "Онази безотговорна компания" която не си изпипва докрай работите, но за сметка на това не пропуска да послъже. Помнещите от по-отдавна веднага се сещаме за "Черногледците, безотговорно хулещи нашата социалистическа държава и нейното ръководство в лицето на Партията и правителството"

В България фирмата Датекс продава продукти за Кирилизация, тоест за променяне Windows на системно ниво (чети - за разваляне). Тези продукти не са получили логото Designed for Windows и едва ли ще го получат поради липсата на работеща деинсталираща процедура. Напротив, за заблуда нахално е поставена нейна имитация. Майкрософт-България не се притеснява (поне не му личи) да участвува заедно с тази фирма в BSA - организацията, дето пусна рекламата с белезниците. Да е някъде по света, някой да разваля на Били Уиндоуса - ще му пуснат адвокати и ще го попилеят. Теодор Милев обаче се таи като ###### в #### и не реагира въпреки шума, който вдигам по въпроса. Не ме разбирайте погрешно, не казвам, че взима комисионни от Датекса. Само го мисля.


Край на фактите, коментар:
Очевидните изводи от горните ФАКТИ няма да ги напиша, вие сами съберете 2 + 2. Ако някой се съмнява, че изводите са точно такива, да отвори free.hit.bg/injinera/deinst/mitishatiev.htm Най далече отиващият и не толкова очевиден извод е следният: Малко сме в България тези, които смеем да произнесем набиващ се в очите факт на глас. Неизвестно защо първо се интересуваме за кой човек или за коя организация се отнася факта. Фактите са си факти и те трябва да се казват на глас, независимо кой е човека: Тодор Живков, Жан Виденов, Иван Костов, Георги Първанов или Симеон СаксКобурготски и коя е организацията: Датекс, БКП, NATO или Майкрософт България. Затова сме в това положение в което сме: от Windows-а и възможността да си пишем на Кирилица до оправията в цялата ни държава.

    написано на 24 Ноември 2001
корекция на 26 Май 2002