Сайта е на инженер Генади Атанасов
ДАТЕКС УМИШЛЕНО СКАПВА УИНДОУСИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ. Съучастник ли е Майкрософт-България?

начало на сайта       още един съучастник

Уиндоус 95 и следващи могат да работят безпроблемно с кой да е език. Това става чрез инсталиране на съответното "локале". Тогава азбуката на съответния език е АБСОЛЮТНО равностойна на латиницата при писане където и да е в Уиндоуса и програмите. Българският не е изключение.

На евентуалните възражения "Качвах и разни кирилизатори и Уиндоуската Кирилица. Все има проблеми" отговорът е следният:

 • Локалите не се качват през
  ControlPanel, Add/Remove Programs, Windows Setup, Multilanguage Support
  затова оттам не може да се качи локале "България"
 • Старите български програми работят с нестандартна, противоречаща даже и на БДС кодова таблица. Затова тези програми не работят под Уиндоус. Не би и трябвало.
 • И СЕГА СКАНДАЛЪТ: Ако сте опитвали как работи Флекс Тайп (3.0 3.1 3.2 или 2К) на Датекс, след това оригиналната безпроблемна Ундоуска поддръжка вече не работи!!! На външен вид е добре, но не работи както трябва.

  Причината: Флексовете нямат работещ деинсталатор.

  След тях остават файлове, които при това Уиндоусът зарежда при всеки рестарт. Системните фонтове също не се възстановяват, а остават Датексовите.

 • Омешването на системни файлове и фонтове от Уиндоуса и ФлексТайпа води до проблемите при работа с българската Кирилица а и с други езици. Който не е пробвал флексовете, той няма проблеми.

 • БАШ СКАНДАЛЪТ: Датекс знаят за това нещо! Уведомил съм ги на техния форум. Там дори ТЕ дават съвет на потребител от Франция да си преинсталира Уиндоуса, което ще премахне остатъците от Флекс Тайп. Знаят, че Флекстайповете им са недъгави, но не уведомяват потребителите. Вместо това водят заблуждаваща рекламна кампания, в която се прикриват двата генерални дефекта:
  1. Флекстайповете не са сертифицирани.
  2. Те не се деинсталират.

Деинсталаторът е задължително изискване за професионална програма. Затова българите вярват, че една сериозна фирма, член на BAIT и BSA прави професионална програми. Това не е така! Флексовете нямат деинсталатор, но имат негова имитация, която просто лъже.


Секунда невнимание, а после - цял живот мъртъв. Веднъж пробвай Флекс Тайпа - и край на Уиндоуската Кирилица.


Българската журналистика е в дълг към читателите, те би трябвало да научат тези факти.

Компютърните фирми, членове на BAIT и BSA са в дълг към себе си. Когато народа се усети и каже: "ОНЕЗИ МОШЕНИЦИ" и те ще са вътре

Изважданнето на собствената Кирилица за всички версии Уиндоус от 98 до XP (и за някои 95) е описано на сайта ми free.hit.bg/injinera Има и инсталация на фонетична подредба СЪС 100% ДЕИНСТАЛАЦИЯ.

Горното е широко известно в УЕБ - пространството. Може да пуснете в търсачката на кой да е български форум "injinera". Или чрез Google да потърсите "injinera" във WEB и в UUNET групите. Необяснимо е мълчанието на останалите медии по въпроса, особено на печатните. Въпросът е сериозен и е най - добре да се чете от хартия.


Скандалът има и втори слой: нито един от продаваните кирилизатори няма сертификат. Нямат и логото "Designed for Windows" и едва ли ще го получат поради липсата на работеща деинсталираща процедура. Майкрософт-България не се притеснява (поне не му личи) да участвува заедно с Датекс в BAIT, а също и в в BSA - организацията, дето пусна рекламата с белезниците. Възможно е даже да са в сговор, защото продаваните в България OEM Уиндоус 98 са версия специално за USA. Изкарването на "локале България" или което и да е, различно от USA, не може да стане по описанията и хелповете на самия Уиндоус. Човек трябва да е чел или Resourse Kit за Уиндоус или моят сайт, за да се справи.

Трети слой на скандала: За какво служат българските компютърни "специалисти" и системни администратори? Те упорито купуват лицензи за Флекс Тайп и го качват. Всъщност, колко процента е комисионната за неграмотна и несертифицирана програма, която е толкова ненужна, че без нея Уиндоуса работи по- добре?

Написаното е безплатно за цитиране и отпечатване в пълен или редактиран вид. Може да се ползва и като вдъхновение за скандални или по-сериозни статии. Задължително е само включването в текста на този URL:
http://free.hit.bg/injinera/scandal/flecs.htm

Нямам специално отношение към Датекс, просто ги карам по известност. Следващият е Софт Плюс с техния БулЛет. И за тях съм написал деинсталатор, а те си мълчат. Така демонстрират професионална и морална недостатъчност, казано по най - културния начин. След това и останалите "кирилизатори".

Ето документирана кореспонденцията ми с Датекс:

Що немате деинсталатор бе?

Ау, как сме се изпуснали, за 2-3 дена ще оправим

Мина месец, не сте се изпуснали, некадърни сте си

Ти знаеш ли колко сме велики ние?

Спрямо Кирилицата сте много малки. Ще ви отвея!

Според мен няма да направят нищо, те са от най-некомпетентните по отношение на Кирилица. Пример: Има ли български форум, където търсачката не може да търси думи на български? Има такъв форум - форума на Датекс!!!

Есть такой форум!!! Кирилицата не я бележи въобще


e-mail адрес на GIF      пощенски адрес на GIF


 

Продължение от 28 Август 2002     Датекс са си оправили търсенето да работи с Кирилица. Понеже те не го разбират въпроса, просто са пуснали търсачката на GOOGLE в сайта си.       И ние допуснахме тези некадърници толкова време да ни учат как компютрите ни да работят на Български!   По - точно вие, аз - не.

            написано на 11 Май 2001         корекция на 28 Август 2002