Главна страница

Упражнение 10 - Контролна 2

Задачите от 2010 година

Моля попълнете следните три анкети

Бяха ли полезни за Вас упражненията по АСД?

Оценете преподаването на асистента

Оценете оценяването на асистента

Контролна 1 - поправка

Информатично интерпретативно съчинение

Първата тема беше: – илюзия или реалност? , но по нея нямаше много съчинения.

Авторите на публикуваните съчинения могат да ги редактират и да ми ги върнат.
Ако някой смята, че може да напише интересно съчинение - нека ми го прати и може да бъде публикувано.

Резултати от упражненията

 

Граф или дърво? Това е въпросът!

(информатично интерпретативно съчинение)

{

cout<<"Имало едно време една мнооого мрачна и зловеща гора. Тя била кошмара на всеки програмист, защото била пълна с дървета за двоично търсене. Ребрата им се простирали безкрайно, възелите им били на километри от корена и надеждата да стигнеш до лист намаля с всеки един наследник все повече и повече.

В едно дъждовно утро Зайо байо решил да направи нещо което не било по силите на всеки, а именно двоично търсене в двумерен масив. Започнали безкрайни сравнения и проверки, прехвърляния от ляв подмасив в десен и обратно. Зайо бил на предела на възможностите си и когато решил, че всичко вече е загубено внезапно, сякаш от нищото търсеният елемент бил равен на средния. Зайо подскочил от радост и нещо в него сякаш се пробудило. Жажда за нови знания нахлули в главата му и той решил да мине на по-високо ниво.

Дългоухият програмист се заел с тежката задача да представя графи. Започнал с матриците за съседство и се пренесъл в света на нулите и единиците. Зайо бил в еуфория колкото повече стълбове и редове правил, толкова по-вдъхновен се чувствал.

След като овладял и списъците на съседство Зайо се чувствал безсмъртен, вече нямало нищо невъзможно за него. И тъкмо когато щял да получи прозрение за смисъла на живота и вдигнал очи към небето, Зайо осъзнал, че стои пред един дъб.

Всички указатели на Зайо били насочени към NULL, слънцето залязло, птичките спрели да пеят малкият герой разбрал, че програмист не се става лесно в реалния живот. Зайо Байо взел драстични мерки. Пренесъл се завинаги във виртуалният свят, където заживял щастливо! Бил обграден от дървета, графи, функции, блокове, оператори и т.н. и т.н.

В крайна сметка Зайо не могъл да даде отговор на въпроса "Граф или дърво?". Единственото което може да каже е, че всяко дърво е граф, но не всеки граф е дърво.";

}

zaio.close()

()_()
(^.^)

Мартина Чавдарова


Граф или дърво? Това е въпросът!

(информатично интерпретативно съчинение)

 

Стоя си един ден в кафенето пред блока и неочаквано на паркинга спира кола, по която човек би си рекъл: “ Това е човек с нормални доходи! “.

Човека слезнал от колата, беше един мой стар приятел. Седна при мен и започнахме да си говорим. След около половин час той подхвърли, че имал много странно преживяване. Аз попитах, дали е възможно да ми разкаже. Та той се съгласи и започна всичко от начало:

“ Нормално си стой до 04:00-05:00 часа на лаптопа в учене на материал за изпит във Факултета по Математика и Информатика. Решавам да легна да поспя и аз малко. Точно усещам, че започвам да сънувам и то не какво, а материала по АСД за контролно 2, който съм упражнявал цял ден преди това. Изведнъж чувам стъпки, пробуждаме се, и какво да видя....извънземни! Припадам! Събуждам се отново и какво да видя този път, табела – “Wellcome to MARS!”, оказва се че съм отвлечен от извънземни и ме водят на тяхната планета. Спираме до някаква сграда и ме оковават със синджири в мазето на сградата. Мина ден, два, три... та никой не дойде да ме посети, а аз бях изключително озадъчен от случилото се.

След няколко часа, по моя преценка дойдоха две извънземни но не какви да е ами те извънземните царе. Аз ги попитах – “Извинете как така съм тука и защо съм в плен!?. Но като се замислих, надали те знаеха български език. След минутка чувам българска реч. Ах чудооо! Техният отговор бе – “Преди един ден, когато по бТВ новините съобщиха за извънземни ти се изсмя, не повярва и дори обиди нашия народ! Ние имаме лоша ситуация нямаме канализация, нямаме пътища свързващи нашите извънземни градове, не можем да си организираме спортни мероприятия, комуникация между народа! Скоро няма да съществуваме... искаме от теб помощ след 1 ден с решения на проблемите, ако не можеш да ни помогнеш, ще се наложи да се сбогуваш с живота си, заради своите думи към нас!”

След тези думи, аз си глътнах граматиката направо. Измина 1 ден и дойдоха при мен за да получат помощта, която искаха от мен. Аз нямах отговор и те ме заведоха на бесилото. Молех се, молех, но файда нямаше. Точно преди да настъпи края на моето съществуване отново се сещам за ФМИ и упражненията по АСД.

“Сетих се, сетих се! Крещях аз!...”

След това започнах да отговарям:

“ъ-ъ-ъ, ще трябва да използвате дървета и графи!

Всякаш ми повярваха си рекох, бях свален от бесилото.
Те ме попитаха от къде може да научат повече информация за техните нужди. Започнах да мисля. Мисля мисля, но не се сещам и те си помислиха, че не съществува такава информация.

“Сетих се!”, казах им аз. От сайта http://trekto.info/asd/ или от лекциите на доц. Донева!

Това беше моето спасение, никога не си бях мислил, че някога ще ме спаси предмета АСД, но уви!

Те започнаха да четат информация и образоват, аз им помагах и така с общи усилия и в продължение на една седмица те успяха да изградят почти всичко от което имат нужда. Все пак при тях нямаше криза или високи цени на горива, а и заплатите бяха високи и трудещите се имаха стимул! :D Създадоха си пътища (въздушни,много ясно), канализация и всичко с помощта на граф. Успях да сбъдна и две от най-големите им мечти, да имат спортни турнири и връзка между народа. С помощта на ‘турнирно дърво’, казах аз трябва да си изградите спортните мероприятия (турнири). Чудо! Всичко се получи и започна провеждането им.

Остана само един проблем с граф или дърво да се изгради връзката между народа. Аз казах ‘граф’ така всеки щеше лесно да има връзка с други зелени човечета на цялата планета.

Аз имах ново предложение за тях, да си създадат MARSBOOK.com!

Те останаха много доволни от моето предложение, дори ми предложиха без пари да се докарат до вкъщи! :D

Прибрах се и легнах да спя щастлив, че съм останал жив най-вече! След като се събудих, се замислих сън ли бе или истина? Ежедневието ми си остана същото. След около 3 месеца както си сърфирах из интернет, реших да проверя домейна MARSBOOK.com дали е зает... и познайте какво видях:

‘ДОМЕЙН-ът е зает от преди 3 месеца’, веднага се сещам, че всичко ми се бе случило преди 3 месеца! Ооо боже!’ “

Така, че всичко имало смисъл, ето как едно АСД спасява животи и променя животи на други планети!

Ако трябва да направя извод по преживяното на моя приятел бих казал, че  графът е с по-голям приоритет, ако така бих могъл да се изразя!

Отделно сигурно може да се коментира много по тази тема, а може би има книги с теория по този въпрос, проблем. Трябва да се чете...така, че учете! :D :D :D

Мариян Млеченков


Граф или дърво? Това е въпросът!

(информатично интерпретативно съчинение)

 

А това ли е въпросът наистина?!

Темата „Граф или дърво” със сигурност не е за пренебрегване, но на много места тя отстъпва по важност и значение на една друга тема- а именно „Светът и мястото ни в него (Кои сме? От къде идваме? Как живеем?! И не на последно място – Към какво бъдеще сме се запътили?!!)”

Не бих искал да умаловажавам или иронизирам „Граф или дърво”, но мисля, че мога да иразя много по-стойностно мнение по другата тема. А и оставам с впечатлението, че човека който чете това ще подходи с разбиране (нещо, което много рядко се среща в нашето общество, когато става въпрос за такива всеобщи понятия като „Свят”,”Минало”,”Настояще”,”БЪДЕЩЕ!”)

Баща и син пътуват рано сутринта. Единият отива на работа, другият... на лекции в Университета. По пътят се отбиват през бензиностанция за да презаредят. Отново цените са вдигнати. Синът се опитва да изкоментира ПОРЕДНИЯ скок, като задава така неудобния въпрос ЗАЩО? А бащата... Бащата смотолява нещо, което звучи логично само за робуващите на нечии чужди интереси, нечия пропаганда. Синът в крайна сметка заключава, че „Не ми харесва накъде е тръгнал този Свят”, но с това темата се приключва. Или по-точно се сменя с поредната маниполативна новина от радиото.

Сега си представете колко бащи и синове са заредили гориво въпросната сутрин на различни бензиностанции. И при колко от тях се е разиграла, ако не същия, то подобен разговор. Изводът е, че комуникацията е в основата, на това, да се измъкнем от желязната хватка на манипулативното общество. Следващата революция няма да бъде революция на нации, народности или държави. Следващата революция ще бъде революция на СЪЗНАНИЕТО. Съзнанието, което отхвърля всички наложени му забрани и ограничение. Което Осъзнава своето място в света, и нещо повече... ОТСТОЯВА ГО!

МИНАЛОТО. То трябва да бъде помнено. Помнено за да не бъде повтаряно!

НАСТОЯЩЕТО. То трябва да бъде осъзнавано и разбирано. Но не чрез някакви всеобщо изказани, сдъвкани и изплюти ни от медиите, твърдения. А чрез индивидуални разсъжения основани на ФАКТИ!

БЪДЕЩЕ. Дали ще имаме такова - ТОВА ЗАВИСИ ОТ НАС!

В заключение бих искал да си призная, че с предаването на тази работа аз все още се надявам да спечеля точки, които да ми послъжат за освобождаване от изпит. Което означава, аз робувам на някакви вменени цели - „Ще взема ли 20 точки?” – Това ли е въпросът?!

Стефан Атанасов


Контролна 2

Група 1

Задача 1

Заменете x с числото образувано от последните 3 цифри от факултетния ви номер. Така полученото дърво, дърво за двоично търсене ли е?

Задача дърво

Задача 2

Заменете x с последната цифра от факултетния си номер.
Така получената структура от данни дърво или граф е, или и двете?
Ако е дърво го обходете постфиксно и запишете възлите в реда, в който са обходени.
Ако е граф запишете матрицата му на съседство.

Задача граф, дърво

Задача 3

Заменете x с числото образувано от последните 3 цифри от факултетния ви номер. Пресметнете стойността на получения обратен полски запис: 6 3 / 3 x * 2 x * - 3 - *

Отговори

Задача 1: 15 < x < 160 - да

Задача 2: Граф, но не и дърво. В дървото няма възли с 2 родителя. Матрица на съседство:

	1 1 0 0 1 0 0 0
	0 0 1 1 1 0 0 0
	0 0 0 0 0 1 1 0
	0 0 0 0 1 0 0 0
	0 0 0 0 0 0 0 0
	0 0 0 0 0 0 0 1
	0 0 0 0 0 0 0 1
	0 0 0 0 1 0 0 0

Задача 3: В инфиксен запис обратният полски запис изглежда така: 6 / 3 * (3 * x - 2 * x - 3), което е еквивалентно на 2 * (x - 3)

Група 2

Задача 1

Заменете x с числото образувано от последните 3 цифри от факултетния ви номер. Така полученото дърво, дърво за двоично търсене ли е?

Задача дърво

Задача 2

Структурата от данни дърво или граф е, или и двете?
Ако е дърво го обходете инфиксно и запишете възлите в реда, в който са обходени.
Ако е граф запишете матрицата му на съседство.

Задача граф, дърво

Задача 3

Заменете x с числото образувано от последните 3 цифри от факултетния ви номер. Пресметнете стойността на получения обратен полски запис: x x / 4 2 - x * - 0 1 / +

Отговори

Задача 1: 102 < x < 256 - да

Задача 2: И граф, и дърво. Трябваше да го обходите инфиксно и да запишете възлите в реда, в който са обходени.

При добавянето на възли обаче съм допуснал грешка - има възел с повече от два наследника и в този случай няма как да се обходи инфиксно. Ето защо на тези, които са записали, че е граф и дърво и са направили матрицата на съседство съм дал пълния възможен брой точки за тази задача.

Матрица на съседство:

	0 1 1 0 0 0 0 0
	0 0 0 1 0 0 1 1
	0 0 0 0 1 1 0 0
	0 0 0 0 0 0 0 0
	0 0 0 0 0 0 0 0
	0 0 0 0 0 0 0 0
	0 0 0 0 0 0 0 0
	0 0 0 0 0 0 0 0

Задача 3: В инфиксен запис обратният полски запис изглежда така: x / x - (4 - 2) * x + 0 / 1, което е еквивалентно на 1 - 2 * x

Група 3

Задача 1

Заменете x с числото образувано от последните 3 цифри от факултетния ви номер. Така полученото дърво, дърво за двоично търсене ли е?

Задача дърво

Задача 2

Заменете x с последната цифра от факултетния си номер.
Така получената структура от данни дърво или граф е, или и двете?
Ако е дърво го обходете постфиксно и запишете възлите в реда, в който са обходени.
Ако е граф запишете матрицата му на съседство.

Задача граф, дърво

Задача 3

Заменете x с числото образувано от последните 3 цифри от факултетния ви номер. Пресметнете стойността на получения обратен полски запис: 2 x * x / 3 + x 2 / -

Отговори

Задача 1: 35 < x < 69 - да

Задача 2: Граф, но не и дърво. В дървото няма възли с 2 родителя. Матрица на съседство:

	0 1 0 0 1 0
	0 0 0 1 0 0
	1 0 0 0 1 0
	0 0 0 0 0 0
	0 1 0 0 0 0
	1 0 0 0 1 0

Задача 3: В инфиксен запис обратният полски запис изглежда така: 2 * x / x + 3 - x / 2, което е еквивалентно на 5 - x / 2

Група 4

Задача 1

Заменете x с числото образувано от последните 3 цифри от факултетния ви номер. Така полученото дърво, дърво за двоично търсене ли е?

Задача дърво

Задача 2

Заменете x с последната цифра от факултетния си номер.
Така получената структура от данни дърво или граф е, или и двете?
Ако е дърво го обходете постфиксно и запишете възлите в реда, в който са обходени.
Ако е граф запишете матрицата му на съседство.

Задача граф, дърво

Задача 3

Заменете x с числото образувано от последните 3 цифри от факултетния ви номер. Пресметнете стойността на получения обратен полски запис: 9 x 3 1 - * x / - 7 + x -

Отговори

Задача 1:Не, защото възелът 140, който се намира в дясното поддърво е по-малък от 145, който се намира в лявото.

Задача 2: Граф, но не и дърво. В дървото няма възли с 2 родителя. Също така в дървото само един възел няма родител - коренът, а тук има два такива възела. Матрица на съседство:

	0 0 0 0 0 0 0
	1 0 1 0 0 0 0
	1 0 0 0 0 0 0
	0 1 0 0 1 0 0
	0 0 0 0 0 0 0
	0 0 0 0 0 0 1
	0 0 0 0 0 0 0

Задача 3: В инфиксен запис обратният полски запис изглежда така: 9 - x * (3 - 1) / x + 7 - x, което е еквивалентно на 14 - x

Резултати


Зад 1 - 7т. Зад 2 - 8т. Зад 3 - 10т. Общо
0901261001 7 8 10 25
0901261003 7 8 10 25
0901261004 7 8 10 25
0901261005 7 8 10 25
0901261006 7 8 10 25
0901261007 7 6 0 13
0901261010 5 8 10 23
0901261011 7 8 10 25
0901261012 7 8 0 15
0901261013 7 8 10 25
0901261014 6 7 0 13
0901261019 7 8 10 25
0901261024 7 8 5 20
0901261031 7 8 0 15
0901261032 7 8 10 25
0901261034 7 8 10 25
0901261035 7 8 0 15
0901261036 7 7 0 14
0901261041 0 8 8 16
0901261042 7 8 10 25
0901261043 7 8 10 25
0901261044 7 8 10 25
0901261045 7 8 10 25
0901261052 7 8 10 25
0901261054 7 8 10 25
0901261058 7 8 10 25
0901261061 0 4 0 4
0901261063 7 8 10 25
0901261064 7 8 10 25
0901261069 7 8 10 25
0901261074 0 0 0 0
0901261077 7 8 0 15
0901261079 7 8 0 15
0901261080 7 8 0 15
0901261084 0 4 0 4
0901261092 0 4 0 4
0901261097 7 8 10 25
0901261102 0 7 0 7
0901261104 7 4 8 19
0901261109 7 8 10 25
0901261110 7 4 8 19
0901261111 7 8 8 23
0901261112 7 2 0 9
0901261123 7 2 0 9
0901261125 7 8 10 25
0901261127 7 8 0 15
0901261130 7 8 10 25
1001261040 7 8 10 25
1001261086 0 0 10 10
1001261100 0 8 0 8

Главна страница