Сайта е на инженер Генади Атанасов
Кирилица парен чук - от Инжинера. За 9хх и Ме - версия Май 2002

Пълен деинсталатор за ФлексТайп 3.1 ; 3.2 и 2К с реинсталация на Уиндуската Кирилица + Фонетична подредба. Също възстановява и безупречната многоезикова работа


Ако сте опитвали как работи Флекс Тайп (3.1 ; 3.2 или 2К) на Датекс, след това оригиналната безпроблемна Ундоуска поддръжка вече не работи!!! Флексовете нямат работещ деинсталатор. След тях остават файлове, които при това Уиндоусът зарежда при всеки рестарт. Системните фонтове също не се възстановяват, а остават Датексовите.

Това омешване на системни файлове и фонтове от Уиндоуса и Датекса води до проблемите при работа с българската Кирилица. Който не е пробвал флексовете, той няма проблеми.

Тъжната истина е, че само пресетъпване на Windows-а с предварително изтриване на Fonts те отървава окончателно от ФлексТайпа. Ако си готов за преинсталация на Уиндоуса, не ти пречи да пробваш преди това каквото и да е. Парният чук някои пъти заменя пресетъпването на Windows-a. (При мен - винаги, надявам се, и при вас)


Кирилица парен чук - от Инжинера.     Указания стъпка по стъпка:
 1. Преименувай от Кирилица на Латиница имената на файловете и директориите (ако имаш такива). Ако останат на Кирилица има 90% до 105% вероятност, че ще станат недостъпни.
 2. Провери дали твоят Windows има Кирилица Ако няма -смени го и направи пълна преинсталация (сетъп). Парният чук не ти върши работа.
 3. Ако работиш с W95, ти трябва по- нов advpack.dll. Вземи го от някоя 98-ца или качи Internrt Explorer 5.5 SP1. Аз винаги го качвам, това е повече Сървиз Пак, отколкото експлорер.
 4. Състави едно дълго и силно емоционално изречение за тези, които продават програми без възможност за деинсталация. Ако случайно си дал и пари за тази програма, включи и себе си, но изречението да е по-късо. Може просто да използваш разговорните думи за "професионално некомпетентни", "силно неетични, умишлено заблуждаващи за качествата на техният продукт" и за "развиващи се предимно по линия на неетичността и никак като професионална компетентност"
 5. Деинсталирай ФлексТайпа или другото подобно недоразумение през контрол панела. Като изкара лъжливото съобщение, че е успешно деинсталиран пак кажи на глас какво мислиш за съставителите на мърляви програми.
 6. Отвори с УинРара наточеният от моя сайт архив parentchuk2.rar (3KB) Изкарай от архива с мишката или чрез менютата фолдера Injinera и го пусни на D:\Inst (ако нямаш D: може и на C:\). Затвори УинРара.
 7. През Таск Менижджъра (Прозореца, дето се отваря с Ctrl-Alr-Del) спри всички излишни процеси, особено антивирус, ако имаш. Да останат само: Explorer, Systray и Explore -на директорията с INF файла.
 8. Отвори ...\Injinera Цъкни дясно на INF файла и избери Install. Ако CopyFiles прозорчето попита за инсталационните файлове му ги покажи. Рестартирай.
 9. След рестарта процесът продължава от самосебе си. Появява се следното Сетъп прозорче:

  Varija2.png

  При Me то работи само, но при 9хх пита 7 пъти за инсталационните файлове. Показвай му ги! Най-лесно е като му ги покажеш първия път, да копнеш пътя със Ctrl-C. По-нататък може да продължиш без мишка, само с ENTER и Ctrl-V.
  Забиване след рестарта? - Ако не си на 640х480 е възможно. Рестартирай и избери Normal въпреки, че се предлага SafeMode. Дисплея сам ще превключи на 640х480 и процеса ще продължи. Това е, понеже са изтрити почти всички фонтове с цел да се извадят чисто нови.

  Рестартирай, макар че няма покана


Досовски драйвер за клавиатурата:
Парният чук качва Кирилица отвсякъде. Пусни си ДОС-прозорец, чукни няколко букви. Натисни ALT+десниятSHIFT. Чукни пак - БДС Кирилица! Натисни ALT+левиятSHIFT. Латиница! "Специалистите" да ми ядат шапката, че Уиндоуса, даже и Me, си няма клавиатурен драйвер за Кирилица под ДОС. Сега, след като си направи душевната чикия, махни този драйвер - това е реда
keyb bg,,[пътя до Win директорията]\COMMAND\keybrd2.sys
във Autoexec.bat. Махай го! За да ти работи компира на шест, не трябва да се зарежда нищо, освен изрично необходимото.


Ако не си прочел началото, да ти го прочета аз: Никаква гаранция за действието не се дава, опитвай парният чук само ако си отделил час време за пресетъпване.


Някои подробности
На първи етап се изтриват %WINDIR%\System всички останали от флексовете файлове. Трият се и записите в Регистритито, SYSTEM.INI и WIN.INI които викат тези файлове за зареждане. Трият се всички системни фонтове. Трият се Ариала, Тахомата и Таймс Ню Романа - всичките им подварианти. Оправят се дивотиите по Font Substitution. Извикват се от CD-то три системни фонта, и то USA вариант, колкото да тръгне на етап 2. Затова е толкова грозно прозорчето.

Идеята е много мощна - да се възстановява не по някакъв списък (като първият парен чук) а да се пита ВАШАТА ВЕРСИЯ УИНДОУС какво би извадила при преинсталиране. Преинсталирайте IE- той е мощен сървиз пак, за момента устойчивата версия е IE 5.5 SP1

Силно е вероятно, че това ще оправи пораженията и от други кирилизатори. Пратете ми по пощата други кирилизатори, ще опиша и техните остатъци в списъка за триене от първи етап

Този парен чук не пипа Тимока и Хебъра и техните Font Substitution.

Авторско право: Идеята да се викат за изпълнение секции от тези INF файлове, които по принцип са за Сетъп, а не за директно изпълнение си е чисто моя. На нея са основани деинсталаторите ми и Бързата смяна на страната.
Тази идея не може да се ползва в комерсиални продукти без мое разрешение. А ти, препатил и намъчил се нашенецо, .............. на "специалистите по кирилизацията" и ползвай безплатно това, което съм направил за теб.

написано на 19 Юли 2001
корекция на 26 Май 2002      
.

Речник:
"професионално некомпетентни" - Некадърници

"силно неетични, умишлено заблуждаващи за качествата на техният продукт" - Мошеници

"развиващи се предимно по линия на неетичността и никак като професионална компетентност" - Ебати гадните мошеници, к`ва имитация са направили, без малко да повярваме, че ФлексТайп 2К наистина се деинсталира. Това да е на запад, ще ги осъдят за милиони. Лъжци с лъжци мръсни!!! Абе, ..............!!! Европейски съюз, омбундсман, права на потребителя, цар ...... Абе, ......... Асоциации, сдружения, BAIT, BSA!!! Там не членуваше ли и Майкрософт-България? Абе, ..............!!! Добре, че има бунаци като Инжинера вместо да си пият бирата, да преинсталират по N пъти Уиндоусите и да логват на Датекса ...... за да ни отърват от тях. Тоя като го срещна някъде, ще му викам едно. Чакай, това не е за тука, трябва да иде на "безкористно, обществено полезно" тире "пич е"
Наздраве!