Фонетична БГ клавиатура от Инжинера -версия 14 Ноември 2001 г.

Фонетична клавиатурна подредба на Български
за:   Windows 9xx - паневропейска версия който си има Кирилица, но само БДС клавиатура; и за Windows ME (той винаги си има кирилица).

     За кого е тази разработка.
Ти си (пре)инсталирал своят Windows 9xx, или ME избрал си при сетъпа Locale- Bulgarian. Или си приложил някои от съветите на Инжинера заместващи пресетъпването. Кирилицата ти е на шест, проблеми никакви.

Сърцето ти се къса, но ти трябва клавиатура подредена по фонетично съответствие на Българските с латинските букви и заради това се налага да си зацапаш Windows-а с кирилизатор.

Мъка, мъка! Ех, Били, твоята Американска глава не може да възприеме, че на Балканите живота е различен, стандартите са само на книга, а закона е врата у поле. За сметка на това при нас:
      Нема начин да нема начин!


      Малко теория по въпроса.
Под Windows 95 и нагоре няма твърда връзка между страната (Locale) и клавиатурната подредба (Keyboard layout). Когато синичкият индикатор до часовника ви сочи Bg подредбата може да е не само Българска, а Френска или Руска или КватоВиеКеф. Това се отнася за коя да е страна. Например, за САЩ в литературата се препоръчва вместо клавиатурна подредба United States 101 да се ползува United States-Dvorac, понеже нещо била по удобна. В по-новите версии на Windows 9xx се предлагат две версии на клавиатура за България: Bulgarian и Bulgarian(Latin) (това второто е някаква странно разбъркана латиница).
Много лесно на Windows се добавя още една клавиатура: Bulgarian(Phonetic)
Забележете: нищо не се заменя или подменя. Файла с клавиатурната подредба Bulgarian(Phonetic) има друго име, различно от оригиналните на Windows-а. Гяволията е, че се прави запис в Регистрито така, че Windows-а да намира тази клавиатура и да предлага и нея редом с неговите си.

Преди да почнете, задължително прочетете Не отговарям за поразии!Това не е Кирилизатор!  WINDOWS-а трябва да работи с неговата си Кирилица!     Указание за инсталация:

    1. Увери се, че твоят Windows XXXX работи с неговата си Кирилица и няма остатъци от кирилизатор.

2. Постави файловете: BGPhonet.inf и
Kbdbphon.kbd
заедно директория в път с 8.3 дълги имена.   Препоръчвам [Drive:]\Inst\Injinera\BGPhon

3. Изпълни Install (Дясно цъкане, Install) на файла BGPhonet.inf
Това се прави само веднъж и указанията по-надолу работят докато Windows-а се скапе до степен да се преинсталира начисто.     Указание за смяна на клавиатурните подредби:

Обяснителна картинка 1 Обяснителна картинка 2

Замяната на Bulgarian със Bulgarian (Phonetic) и обратно става по следният начин:
Control Panel, Keyboard, Language, Add, от падащият списък Bulgarian, O.K. Фокуса върху Bulgarian, Properties; от падащият списък Bulgarian(Phonetic), O.K., O.K. ГОТОВО!
Обратно към БДС клавиатура:
Дясно цъкане върху синият индикатор за клавиатурата на таскбара, Properties (или пак през Control Panel, Keyboard, Language) от падащият списък селектираме Bulgarian, Properties от падащият списък Bulgarian, O.K., O.K.

ЗАБЕЛЕЖКА: Най-добре е да се ползува САМО ЕДНА Българска клавиатура:   ИЛИ   БДС,    ИЛИ    фонетична.
Така няма никакви проблеми.
С други думи: Като седне човек на компирчето, си избира клавиатурната подредба и си работи докато реши да я смени. Замяната е подобна на смяната на скоростта на мишката.
Работа с фонетична и БДС клавиатури едновременно:
Качваме още един език с Кирилица освен Български, например Белоруски или Руски. На единя език качваме БДС, на другия - фонетична.
ПРОБЛЕМ: Правописната проверка в M$Office гледа езика според езиковият индикатор. Тоест, при писане с с клавиатурата, която е за (Бело)руски, не се вика верният спелчекер. Трябва да се селектира текста и от Tools - Language да се сетне Български.
Обяснителна картинка 3
     Деинсталация на фонетичната клавиатурна подредба:
Направил съм го колтурно, през Add/remove Programs на Control Panel, "BulgarianPhonetic by ing. Atanasov"
     Малък коментар:    двата работещи фаила - Kbdbphon.kbd и BGPhonet.inf са само 1 662 байта, ако от вторият се махнат обясненията и се оставят само командите. Тоест - нищо и половина. Писанията на "специалисти" и "майстори" обаче на тема фонетична подредба и как трябва да си качим кирилизатор заради това са доста. Както е казал безименният народен гений: "Майсторе, майсторе, кат' ти гледам работата, не си никакъв майстор, ама не ти знам името, затова ти викам майсторе, да те ..... у майстора!

     Малка забележка:    Аз работя с БДС клавиатура.Не отговарям за поразии!

Гювечите от Инжинера са GNU лиценз -без пари, но и без гаранция!

Отказ от отговорност:

      Ако имате и най-малкото съмнение, че може нещо да Ви се скапе, като приложите написаното от мен, то не го прилагайте. Ако обаче го приложите, то си е на Ваша отговорност. Не се обръщайте към мен, не съм аз причината за каквито и да е истински или въображаеми вреди произлезли от Вашето (повтарям, В А Ш Е Т О) решение да се доверите на моите съвети.
      С една дума, това са съвети за хора, които като прочетат, ще възкликнат: "Елементарно бе, инженер Уотсън, аз всеки момент щях да се сетя сам!"

Генади Атанасов